Medtem ko je v prvih petih mesecih skupaj Hrvaško obiskalo 172.000 slovenskih turistov oz. dobrih 11.000 manj kot v enakem obdobju lani, je to statistiko popravil maj, v katerem je državo obiskalo blizu 60.000 Slovencev oz. štiri odstotke več kot maja 2011. Kot so za STA povedali na hrvaškem ministrstvu za turizem, so Slovenci prejšnji mesec na Hrvaškem ustvarili približno 245.000 nočitev, kar je slabih 20 odstotkov več kot maja lani.

Kljub zaenkrat manjšemu obisku slovenskih turistov, ki so lani zasedli vrh hrvaške turistične bilance, so na hrvaškem ministrstvu za turizem z začetkom nove turistične sezone zadovoljni. Gre za izvrstne rezultate, je prejšnji teden izpostavil hrvaški minister turizma Veljko Ostojić.

Minister je poudaril, da so bili letošnji izidi dobri kljub slabšim vremenskim razmeram ter razporedu praznikov, ki niso bili naklonjeni turistični predsezoni. Kot je dodal, prodaja turističnih aranžmajev in napovedi za osrednjo turistično sezono kažejo, da bi bili lahko letošnji finančni rezultati za tri do pet odstotkov boljši kot lani. Ostojić letos pričakuje sedem milijard evrov prihodkov od turizma.

K rezultatom v predsezoni so največ prispeval gosti iz tujine, ki jih je bilo do junija 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je število domačih gostov zmanjšalo za štiri odstotke. Turisti iz tujine so ustvarili 17 odstotkov več nočitev kot lani, hrvaških nočitev pa je bilo za pet odstotkov manj.

Kot so objavili na spletni strani Hrvaške turistične skupnosti (HTZ), so v prvih petih mesecih zabeležili zvišanje števila turistov z večine turističnih trgov, ki so tradicionalno navezani na Hrvaško, izjemi sta le Slovenija in Italija.

Med drugim se je število nemških turistov povečalo za 40 odstotkov, ki so ustvarili tudi za 43 odstotkov več nočitev. Za dobro petino je bilo več Avstrijcev, medtem ko se je število japonskih gostov povečalo za 54 odstotkov, poljskih pa za 49 odstotkov.