Brez upoštevanja francoskih prekomorskih območij pri izračunu stopnje brezposelnosti pa je v prvem četrtletju ta znašala 9,6 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več od predhodnega četrtletja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je stopnja brezposelnosti v Franciji s tem izenačila s tisto iz zadnjega četrtletja leta 1999.

Francosko ministrstvo za delo je prejšnji teden sporočilo, da je stopnja brezposelnosti aprila zvišala že 12. zaporedni mesec, število registriranih iskalcev dela pa je naraslo za 4300 na 2,88 milijona.

Novi francoski predsednik Francois Hollande je v predsedniški kampanji med nujnimi ukrepi izpostavljal prav ukrepe za znižanje brezposelnosti, zaradi česar je po mnenju analitikov tudi premagal Nicolasa Sarkozyja.

Francija je kljub slabim gospodarskim podatkom iz zadnjih mesecev danes znova dobila potrditev zaupanja vlagateljev. Za 7,84 milijarde evrov se je namreč zadolžila po nižjih obrestnih merah. Francoska zakladnica je danes nameravala zbrati med sedem in osem milijard evrov, povpraševanje pa je enkrat preseglo vrednost ponudbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Francija je, tako kot Španija, danes izdala 10-letne obveznice. Zahtevana donosnost je znašala 2,46 odstotka, potem ko je bila v izdaji v začetku maja pri 2,96 odstotka. Pri sedemletnih obveznicah pa se je obrestna mera znižala s 3,67 odstotka na 1,92 odstotka.