Prvi mož društva MDS Rajko Stanković je na današnji novinarski konferenci Iniciative za Štajersko v Mariboru spomnil, da so prav oni že na preteklih skupščinah opozarjali na sporne posle na Hrvaškem, zaradi česar je njihov predstavnik Stojan Auer ovaden s strani prejšnje uprave. Zdaj mali delničarji veliko upanja polagajo v novo vodstvo banke, da bo zadeve preiskala in razčistila ter jih pravočasno sankcionirala.

Stanković je komunikacijski zaplet med banko in AUKN, zaradi katerega na dnevnem redu skupščine ne bo seznanitve z revizijskimi poročili o preteklih poslih banke, označil kot nepotreben, saj bi uprava morala to zahtevo vključiti na dnevni red skupščine.

Sicer pa v društvu MDS nasprotujejo zaprti dokapitalizaciji, saj menijo, da ima NKBM dovolj rezervnih scenarijev, po katerih bi lahko odprodala nepotrebno premoženje in na ta način rešila svojo kapitalsko ustreznost. V nasprotnem primeru bi namreč cena delnic po njegovem bila spet zelo nizka, tako pa bi že tretjič razvrednotili premoženje obstoječih delničarjev. Na skupščini bodo zato glasovali proti in pozvali nadzornike, da v sodelovanju z upravo poiščejo druge vire za zagotovitev kapitalske ustreznosti.

Predstavnik malih delničarjev pravi, da ima banka v zaplenjenih deležih različnih propadlih zgodb ogromno premoženja, ki bi ga morala unovčiti. Na ne najbolj transparenten način so se tega po njegovih besedah že lotili v propadlih cerkvenih Zvonovih, spomnil pa je, da je banka tudi pomemben lastnik Mercatorja in vprašanje je, če je to njena strateška naložba. Čeprav priznava, da je za Maribor morda nekoliko boleče razmišljanje o odprodaji večinskega deleža v Zavarovalnici Maribor, vendarle dodaja, da tudi to ni bankina osnovna dejavnost.

"Dokapitalizacijo je potrebno, če se le da, odložiti in banko najprej sanirati, hkrati pa na sodišče pripeljati ugotavljanje odgovornosti za nekatera zgrešena dejanja v preteklosti. To bi lahko povrnilo voz vrednosti delnice navzgor tudi na borzi. Vlagatelji izgubljajo zaupanje in potrpljenje, da se bo kaj spremenilo," pravi Stanković.

Kot je dodal, vlagatelji zahtevajo, da bi tisti, ki so krivi za nečedne posle, zanje odgovarjali in to ne le kazensko, pač pa tudi odškodninsko. Dokler v Sloveniji ne bomo sankcionirali niti enega nadzornika ali člana uprave, bo nezaupanje še naprej takšno, kot je, pravi Stanković in dodaja, da se to odraža tudi na prometu na Ljubljanski borzi.

Najbolj zadovoljni mali delničarji niso niti s predlaganimi imeni za nov nadzorni svet. Stanković se iz korektnosti do kandidatov poimensko ni želel opredeljevati, pričakuje pa, da bo na skupščini prišlo do soočenja argumentov in do nasprotnih predlogov.

Po njegovih besedah bodo skušali poleg Janeza Košaka, ki se poteguje za drugi mandat in je doslej delal dobro, v nadzorni svet imenovati še kakšnega strokovnjaka. Predvsem zato, da bi zagotovili ustrezno sestavo nadzornega sveta po strokovni plati, saj jih politika ne zanima, zanima jih strokovnost, je še dejal Stanković.