Kot je v pastoralno obarvanem govoru povedal Janusz, so želeli z današnjo slovesnostjo počastiti tiste Slovence, ki so bili, ker so odprto izpovedovali svojo vero v boga, žrtve preganjanja med drugo svetovno vojno in v letih po njej.

Narod brez spomina je narod brez prihodnosti

V nadaljevanju je opozoril, da sta ateistični ideologiji, nacizem in komunizem, ki sta hoteli vzeti v roke oblast sveta, povzročali smrt, krivice in preganjanje vernikov.

Kot je odpuščal Jezus, pa tudi Cerkev odpušča tistim, ki so zagrešili take grozote, je dejal in dodal, da je dolžnost vseh, da se spominjajo in počastijo žrtve totalitarnih režimom, kajti sicer bo zgodovina še naprej ponarejena.

Narod brez spomina je narod brez prihodnosti, je nuncij citiral papeža Janeza Pavla II. ter povzel, da je še veliko ljudi, ki se bojijo sprave z zgodovino.

"Zločinska revolucija"

Predstavnik Nove slovenske zaveze Boštjan Zadnikar menil, da je usodna razklanost slovenskega naroda rezultat "zločinske revolucije" in temeljno slovensko vprašanje.

"V to kislo jabolko bo enostavno treba ugrizniti in končno reči bobu bob oz. stvari postaviti na pravo mesto. Če tega ne bomo storili in se bomo temu izogibali ter zatiskali oči pred resnico, je postavljena pod vprašaj celo narodova eksistenca," je dejal in poudaril, da slovenski narod nujno potrebuje nov dan vstaje.

Slovesnosti z mašo, ki sta jo pripravila župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza, so se udeležili tudi nekateri politiki, med njimi ministrica za Slovence po svetu in v zamejstvu Ljudmila Novak, minister za obrambo Aleš Hojs, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, poslanec SDS Branko Grims in poslanka SDS Alenka Jeraj, poslanka NSi Iva Dimic, kočevski župan Vladimir Prebilič in še nekaj drugih.