Praznovanje se je v britanski prestolnici in drugod po Otoku začelo ob 13. uri po tamkajšnjem času. Kraljica, ki je velika ljubiteljica konj, ima danes natrpan urnik, med drugim ogled znamenite konjske dirke Epsom Derby, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Božanski jubilej"

Slovesno so razpoloženi tudi mediji. "Naj se slavje prične," je na naslovnici zapisal Times. "V zadnjih šestih desetletjih je bila kraljica simbol stabilnosti. Njena nesebična predanost v naslednjih štirih dneh zasluži našo hvalo," so poudarili v časniku.

Daily Express je kraljici zaželel "božanski jubilej" in dodal, da si ga zasluži, The Sun pa je izpostavil, da se človek ne zbudi vsako jutro v dan, ki bo zabeležen v zgodovinskih učbenikih.

Slovesnosti naj bi se kljub napovedanemu hladnemu in vlažnemu vremenu v naslednjih dneh udeležilo več sto tisoč ljudi.

Na koncertu tudi Paul McCartney in Elton John

V okviru praznovanja se bo Elizabeta II. v nedeljo s kraljevsko barko zapeljala po Temzi, pri čemer jo bo spremljalo okoli tisoč plovil, v ponedeljek pa se bo udeležila koncerta pred Buckinghamsko palačo, na katerem bo nastopila vrsta znanih glasbenikov, med drugimi Paul McCartney in Elton John.

Uradna praznovanja se bodo sklenila v torek, ko bo v londonski katedrali Sv. Pavla najprej potekala zahvalna maša. Sledila bo kraljeva povorka kočij do Buckinghamske palače, kraljica pa bo nato ljudi s svojimi otroki, vnuki in pravnuki pozdravila tudi z balkona palače.

Elizabeta II., monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi, obeležuje 60 let, odkar je po očetovi smrti 6. februarja 1952 prevzela britansko krono. Gre za drugi diamantni jubilej po kraljici Viktoriji, ki je vladala 63 let. Elizabeta II. je svoje vladanje posvetila domovini in se dostojanstveno prilagajala izzivom časa.