"Zahtevo za razširitev dnevnega reda smo dobili v roku, pod njo pa se je podpisala predsednica uprave (Dagmar Komar, op. p.). Ta je zakonita zastopnica, tako da ni bilo razloga, da zahteve ne bi objavili," je včeraj zatrdil Ivica Kranjčević, ki septembra zapušča položaj predsednika uprave Telekoma.

Javni razpis, s katerim bodo poiskali njegovo zamenjavo, bo objavljen že jutri, kot vse kaže, pa bodo novega prvega moža Telekoma "našli" kar novi nadzorniki, pri čemer je večini skupna članska izkaznica SDS. V AUKN so namreč včeraj dejali, da bodo soglasje vlade k predlaganim kandidatom pridobili do izvedbe skupščine, do takrat pa bodo ocenjeni tudi s strani akreditacijske komisije. Obenem so uradno potrdili, da imena bodočih nadzornikov Telekoma niso predlagali sami, temveč Černačevi. Opozorimo, da je minister za finance Janez Šušteršič ob zagovarjanju nedavnih sprememb zakona o upravljanju kapitalskih naložb zatrjeval, da bo AUKN še naprej sama pripravljala predloge za skupščine, le da bo morala z njimi soglašati še vlada. Vseeno se v največji koalicijski stranki na to očitno požvižgajo, z nedavnimi potezami pa so tudi povzročili vihar razburjenja v Državljanski listi, ki jo vodi Gregor Virant.

Kranjčevićev naslednik se bo moral spopasti z razmerami, ko skupina Telekom še naprej izgublja tako naročnike kot čiste prihodke od prodaje. Zato pa se počasi, vendar zanesljivo izboljšuje njena dobičkonosnost. Od januarja do marca letos ji je namreč uspelo čisti dobiček ob odstotek nižjih prihodkih zvišati za šest odstotkov, na 15,4 milijona evrov. Vendarle je boljši rezultat posledica manj plačanega davka na dobiček kot nižjih stroškov. Prihranke pri nabavi in drugod so namreč izničili stroški dela, ki so zaradi odpravnin zrasli za dobre tri milijone evrov, in tudi stroški (veleprodajnih) storitev. Zato pa je skupini Telekom uspelo v prvem četrtletju letos še za pet odstotkov zvišati denarni tok iz poslovanja, na 45,8 milijona evrov.

Pri naložbah sicer skupina Telekom precej zaostaja za načrti. V prvih treh mesecih jih je namreč realizirala zgolj dobro desetino od načrtovanih za letos, okoli 14,5 milijona evrov. Vseeno bodo razliko v prihodnjih mesecih nadoknadili, vlagali pa bodo predvsem v posodobitve omrežja.

tomaz.modic@dnevnik.si