Kot so danes sporočili iz Nafte Lendava, je bil z načrtom prestrukturiranja Nafte Petrochem kot največje družbe v skupini Nafta sprejet tudi reprogram kreditov za enoletno obdobje. Konec leta 2010 je imela Nafta Petrochem skupaj 14,8 milijona evrov obveznosti pri petih bankah. V tem času so banke z velikim časovnim zamikom potrdile reprograme kreditov, zaradi česar je bilo poslovanje še naprej pod hudim likvidnostnim pritiskom in družba ni bila zmožna delovati v optimalnih proizvodnih zmogljivostih v skladu s sanacijskim programom.

Danes pa v Nafti Lendava ugotavljajo, da banke zaostrujejo položaj tudi v ostalih družbah v skupini (Nafta Lendava, Nafta Geoterm), ki so doslej poslovale normalno in v roku odplačevale svoje obveznosti.

V takih razmerah družbe na morejo normalno konkurirati poslovnim priložnostim na trgu, saj jim ni zagotovljena normalna finančna spremljava z zagotovljenimi finančnimi garancijami bank. Kot pravijo v Nafti Lendava, družbe prihajajo v položaj, ko ne bodo mogle konkurirati na trgu in se bodo zaradi zaostrenih pogojev soočile z dejstvom, da jih banke prav zdaj, ko je potrebno največje poslovno razumevanje za njihovo delovanje, ne bodo finančno spremljale.

V Nafti se bojijo, da se bodo zaradi zaostrenih pogojev poslovanja s strani bank, kot tudi drugih problemov, ki so jih reševali s sanacijskim programom, soočili z vprašanjem obstoja skupine Nafta in njenih hčerinskih družb.

Žerjav: Nekaj se zapleta na relaciji AUKN in Nafta Lendava

Na sporočilo Nafte se je ob današnjem vladnem obisku v Kemi Poconci odzval minister za gospodarstvo Radovan Žerjav, ki se mu zdi "zanimivo, da je bilo to dramatično sporočilo poslano ravno na dan obiska vlade v Pomurju".

Žerjav je spomnil, da je bila odločitev o prodaji Nafte Strojna sprejeta in da to poteka, nekaj zapletov pa je pri Nafti Geoterm, kjer odločitev še ni sprejeta. Minister vidi, da "se nekaj zapleta na relaciji AUKN in Nafta Lendava, tako da ni sprejeta končna odločitev o kupcu Nafte Geoterm".

"Čakam na odločitev AUKN za podelitev morebitnega soglasja, je pa res, da sem postavljen v kot in preprosto nimam nobene druge rešitve, kot da po soglasju oziroma končni odločitvi AUKN vlada podeli soglasje za prodajo Nafte Geoterma in da morebiti 'življenje' Nafti Petrochem podaljšamo za nekaj mesecev, v katerih je treba najti strateškega partnerja za Nafto Petrochem," je povedal.

To je po ministrovi oceni edina rešitev, zato pričakuje, da nadzorni svet in uprava storita vse, da se to zgodi čim prej in da Nafta Petrochem dobi strateškega partnerja, ki bo zagotovil, delo, razvoj, vizijo in strategijo razvoja petrokemijske dejavnosti v Lendavi.