Jadrolinija, ki ponuja storitve na večini hrvaških ladijskih linij, je na svoji spletni strani objavila nove sezonske cene prevozov, ki bodo veljale med 1. junijem in 30. septembrom. Najdražje trajektne vozovnice so do nekaterih dalmatinskih otokov, kot sta Lastovo in Vis.

Za najmanjši avtomobil in eno osebo je v eni smeri do otoka Lastova treba plačati 598 kun ali 80 evrov (doslej 66,5 evra), za vsako naslednjo osebo pa je treba plačati dodatnih 68 kun ali devet evrov (doslej 7,60 evra). To pomeni, da bi štiričlanska družina v naslednjih štirih mesecih le za trajekt iz Splita do Lastova in nazaj plačala 210 evrov.

Trajektna vozovnica za avtomobil in eno osebo iz Splita do Visa pa po novem stane 424 kun ali 56,5 evra (doslej 47 evrov). Za vsako naslednjo osebo je treba plačati dodatnih 54 kun ali 7,20 evra (doslej 6,50 evra). Nekoliko bolj poceni je trajektno potovanje do otoka Hvar.

Cena trajektnega prevoza med otokoma Krk in Cres oziroma med pristaniščema Valbiska in Merag bo za avtomobil in eno osebo od junija 133 kun ali 17,8 evra. Od Zadra do Prekega na otoku Ugljan pa bo denimo treba odšteti 121 kun ali 16 evrov.

Čeprav za prebivalce hrvaških otokov Jadrolinija ni uvedla sezonskih cen, je predsednik združenja za razvoj hrvaških otokov Denis Barić na današnji novinarski konferenci v Zadru opozoril, da bo sezonska podražitev slabo vplivala na turizem na otokih, ker je prevoz pogosto dražji kot namestitev.

Predlagal je, da bi Hrvaška turistična skupnost subvencionirala poletni ladijski prevoz, kot je to storila, ko gre za nizkocenovne letalske družbe, ki med poletno sezono hrvaško obalo povezujejo s številnimi mesti v Evropi.