Hrvaška vlada namreč napovedne 15-odstotne podražitve cestnin ni uvrstila na svojo sejo v četrtek, temveč bo to storila prihodnji teden. Hajdaš Dončič je danes dejal, da spoštujejo proceduro ter da ne bodo ničesar storili čez noč. Nove cene cestnin od 1. junija so sicer uradno napovedali prejšnji teden.

Hrvaški prometni minister je danes potrdil, da bodo s 1. junijem začeli promocijsko prodajo naprav za elektronsko plačevanje cestnine (ENC), ki bo omogočala 25-odstotni popust. Kot je pojasnil Hajdaš Dončić, se na ta način ne bodo podražile cestnine za redne uporabnike avtocest ali za lokalno prebivalstvo.

Hrvaški mediji so prejšnji teden poročali, da bodo naprave junija tistim voznikom, ki bodo na ENC takoj naložili najmanj 500 kun (66,60 evra), ponujali za eno samo kuno (13,5 centa). Za uporabo omenjenega zneska pa naj ne bi določili posebnega roka. Trenutno posamične naprave prodajajo za 120 kun (16 evrov).

Za tiste, ki bodo cestnino plačali z gotovino ali karticami, bo cestnina na avtocesti med Zagrebom in Reko znašala 69 kun oziroma 9,20 evra (doslej 8 evrov), med Zagrebom in Splitom pa 180 kun ali 24 evrov (doslej 21 evrov).

Od Zagreba do Lipovca ob srbski meje bo nova cena 120 kun ali 16 evrov (doslej 14 evrov), od hrvaške prestolnice do Goričana ob meji z Madžarsko pa bo treba odšteti 41 kun ali 5,50 evra (doslej 4,70 evra). Za prevoz čez most med obalo in otokom Krkom so po novem določili 35 kun ali 4,70 evrov (doslej 4 evre), je prejšnji teden poročal Novi list.

Omenjene podražitve veljajo za avtoceste, ki so v lasti državnih podjetjih Avtocesta Reka - Zagreb (ARZ) in Hrvaške avtoceste (Hac). Podjetji, ki imata koncesije za avtoceste v Istri in od Zagreba proti slovenskem mejnem prehodu Gruškovje zaenkrat niso napovedali sprememb cen za svoje uporabnike.

Minister Dončić bo sicer v četrtek popoldan na delovnem srečanju v Sloveniji. Na Otočcu se bosta srečala z ministrom za infrastrukturo in prostor Zvonkom Černačem, so danes potrdili iz urada hrvaškega ministra za pomorstvo, promet in infrastrukturo.