Slovenija je na dosedanjih štirih kvalifikacijskih tekmah premagala Avstrijo ter dvakrat izgubila s Češko in enkrat s Švedsko. V skupini 5 vodi Švedska s sedmimi točkami, Češka jih je zbrala šest, Slovenija dve, Avstrija pa točko.

Izbranke slovenskega selektorja Toneta Tislja se od nedelje pripravljajo v Šaleški dolini. Po šestih opravljenih treningih se bodo najprej v velenjski Rdeči dvorani pomerile s skandinavskimi rokometnimi prvokategornicami, v soboto pa jih v predmestju avstrijske prestolnice čaka obračun z bolj "enakovrednimi" tekmicami.

Močna Švedska v Velenje prihaja z vsemi najboljšimi igralkami in 14-dnevnimi skupnimi treningi v sklopu priprav za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu, Slovenija pa bo nastopila močno zdesetkana, saj sta svojo udeležbo zaradi poškodb odpovedali zunanja igralka Barbara Lazović in vratarka Miša Marinček, zaradi študijskih obveznosti pa bo manjkala Neža Mitruševska.

"Za lanski kvalifikacijski tekmi s Francozinjam za nastop na svetovno prvenstvo v Braziliji smo se pripravljali kar tri tedne, moje varovanke pa so se jim nato povsem enakovredno zoperstavile. Zdaj je naša slika nekoliko drugačna, evropske podprvakinje bomo pričakali le s tremi dnevi skupnih priprav, ob tem pa manjkajo številne nosilke igre," je uvodoma dejal Tiselj in dodal: "A vse moje varovanke se navkljub temu morajo veseliti tekme s Švedinjami. Obračuni z rokometnimi zvezdnicami, nekatere od njih igrajo v najmočnejših evropskih klubih, so vselej neprecenljivi in pravo doživetje."

"Švedinjam se bomo skušali upirati po naših najboljših močeh. Nastopile bomo v okrnjeni zasedbi, močno pa upam, da se bomo vse tiste, ki bomo nastopile, pokazale v pravi luči. Skandinavkam se bomo skušale zoperstaviti z dobro obrambo in nasprotnimi napadi, upam, da jim bomo čim dlje časa enakovredne," je pred četrtkovim dvobojem na današnji novinarski konferenci v Velenju dejala Neli Irman.

Slovenija ima negativno razliko z obema reprezentancama: s skandinavsko izbrano vrsto je doslej odigrala dve tekmi, na prijateljskem obračunu leta 2009 je klonila s 17:26, na kvalifikacijski v drugi polovici lanskega leta pa . Proti severni sosedi je na 17 tekmah doživela devet porazov, sedemkrat jo je premagala, v svoji statistiki pa ima tudi neodločen izid.