Na sejmu, na katerem sodeluje 19 slovenskih in 10 avstrijskih delodajalcev, tri slovenske in dve avstrijski agenciji za posredovanje zaposlitev, Štajerska gospodarska zbornica in območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor, bodo predstavili sezonska dela v kmetijstvu, kjer bo dela lahko opravljalo okrog 500 oseb (redčenje jabolk in obiranje sadja, predvsem jabolk in grozdja).

Kot so sporočili iz mariborske območne službe za zaposlovanje, je zaposlitveni sejem namenjen čezmejnemu povezovanju Avstrije in Slovenije ter vzpostavljanju neposrednih povezav med iskalci zaposlitve ter slovenskimi in avstrijskimi delodajalci.

Na sejem so povabili 5300 brezposelnih oseb s poklici, ki ustrezajo sejemski ponudbi delovnih mest. Na sejmu pričakujejo okrog 4000 iskalcev zaposlitve.

V okviru sejma Karierni center Univerze v Mariboru pripravlja dogodek za študente in mlade diplomante z naslovom Dan za kariero. V prostorih mariborske filozofske fakultete bodo tako potekale tri delavnice, ki so tematske vezane na razvoj kariere in spodbujanje iskanja zaposlitvenih priložnostih mladih.

Konec aprila je bilo na območju mariborske službe za zaposlovanje registriranih 15.559 brezposelnih oseb, kar je za 6,9 odstotka manj kot aprila lani. V primerjavi z marcem je registrirana brezposelnost upadla za dobra dva odstotka. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo marca na tem območju 89.100 delovno aktivnih prebivalcev, kar je za 3,2 odstotka manj kot marca lani.

Brezposelnost na avstrijskem Štajerskem je v prvih mesecih letos ponovno narasla, aprila je bilo namreč za 11,3 odstotka več brezposelnih kot v enakem obdobju lani. Prizadete so vse starostne skupine, na splošno pa je brezposelnih več moških kot žensk.

Število brezposelnih v povprečju v prvih petih mesecih na avstrijskem Štajerskem pada samo še na področju proizvodnje. Rastoče število brezposelnih gre predvsem na račun gradbeništva, trgovine, prometa, čiščenja in turizma. Kljub temu se na področjih kovinarstva in elektrotehnike, gostinstva in informacijske tehnologije še naprej kažejo potrebe po kvalificiranih delavcev z dobro izobrazbo.