Verjel je v največji cilj, v največje sanje, kar si jih lahko hokejist zastavi v klubski sezoni. To pa zato, ker je rojeni šampion. Ker kot eden vodilnih hokejistov Los Angelesa v slačilnico vnaša zmagovalno miselnost, ki je nalezljiva.

Anže Kopitar bo imel v teh dneh izjemno priložnost, da pri 24 letih postane prvi Slovenec s "svetim gralom" v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Po dvanajstih zmagah v končnici in le dveh porazih proti občutnim favoritom ga zdaj čaka še New Jersey. Finalista letošnje izvedbe NHL v rednem delu nista posebno blestela, zato je Kopitarjev Los Angeles celo v rahli papirnati prednosti pred tekmecem. To nakazuje tudi anketa na spletni strani lige, kjer imajo kralji okoli pet odstotnih točk prednosti pred vragi.

Prva tekma finala bo po srednjeevropskem času jutri zjutraj ob 2. uri v New Jerseyju, kar bi lahko Los Angelesu glede na osem zaporednih zmag v gosteh, kar je absolutni rekord v NHL, celo bolj ustrezalo. Potek serije bo v veliki meri krojil vratar Jonathan Quick, ki je v izjemni formi, v Kaliforniji pa upe polagajo predvsem v učinkovit prvi napad, kjer skupaj s Kopitarjem kraljujeta Dustin Brown in Justin Williams. Želja Los Angelesa je izboljšati odstotek v igri z igralcem več, ki ni najboljši (8,1 odstotka), so pa kralji zato toliko uspešnejši v branjenju svojih vrat ob številčnem manku na ledu (91,2 odstotka). Največja nevarnost New Jerseyja preti z obeh udarnih napadov. Prvega vodi Zach Parise, drugega Ilja Kovaljčuk. Najbrž ni odveč omeniti dejstva, da so hokejisti New Jerseyja bolj utrujeni od Los Angelesa, saj so v končnici odigrali štiri tekme več.