Kot je znano, se Dugonjić po najboljših izidih predtekmovanja in polfinala na 100 prsno s tekmeci v finalu ni mogel meriti, ker so mu tik pred startom počile kopalke. "Takoj po prihodu na Koroško so mu tam podarili 'štrikane', ki se ne morejo strgati, pa tudi če se, je učinek približno isti," pa je zadevo pospremil predsednik PZS Miran Kos, ki je plavalcem in trenerjem ob tej priložnosti namenil skromna darila.

Slednji bo prihodnji teden z Dugonjićem odšel k opremljevalcu Speedo v London, kjer bodo slovenskega tekmovalca natančno premerili, v slovenskem taboru pa po zlati medalji na 50 prsno ne skrivajo, da pričakujejo tudi individualno pogodbo za Dugonjića. Miran Kos je ob novinarski konferenci potrdil tudi, da je Slovenija prejšnji teden dokončno umaknila kandidaturo za plavalno evropsko prvenstvo 2013, saj bi bila izvedba preveliko finančno tveganje za zvezo.

Plavalci in trenerji so še enkrat podoživeli del uspehov, selektor reprezentanc Roni Pikec pa je poudaril, da je Slovenija postavila nov mejnik. Ne le zaradi novega plavalca, ki je zasedel evropski prestol, ampak tudi zaradi prve štafetne medalje, v katero pred tekmovanjem ni verjel nihče. "Na ta način smo s seznama za olimpijske igre zrinili močno Poljsko, Poljaki so nam vseeno iz srca čestitali, premagali smo tudi velesilo Nemčijo," je dejal Pikec, ki se je spomnil tudi svojih trenerskih kolegov, ki jim gre velik del zaslug za uspehe, a trenerji ob uspehih običajno ostanejo nekoliko v senci.

Dugonjić se je naučil nastopati v finalu

Dugonjić je ob zlatu izpostavil tudi najpomembnejše, kar mu je dala tekma na Madžarskem: "Kot kaže, sem se naučil nastopati v finalu." Pred tem je plavalec namreč že večkrat dokazal, da je sposoben za vrhunski izid, v boju za medalje pa se tekme ni lotil na pravi način.

Vesele so bile tudi plavalke. "Vesela sem, da nam je uspelo osvojiti medaljo. Zdaj bodo tudi vse mlajše generacije vedele, da so tudi štafetne medalje dosegljive," je dejala Isakovićeva, Klinarjeva pa je dodala, da so bile medalje posebej vesele, saj je niso pričakovale niti same. "V ponedeljek in torek sem bila še doma in tekmo gledala preko malega ekrana. Razmišljala sem, da so stopničke nekaj za res tiste najboljše, nato pa sem sama stala na njih," pa je dodala Sagmeistrova.

Plavalci se bodo konec tedna spet zbrali na močnem mednarodnem mitingu v Kranju.