V dopoldanskih urah prvega festivalskega dne se sicer ni ravno gnetlo obiskovalcev, toda tu in tam so se že oblikovale posamezne kulturne oaze. Otroci iz vrtca Pedenjped so se kmalu po odprtju festivalskih vrat zagnali proti odru, kjer jih je čakala plesna učiteljica. Spet druga skupinica otrok, ki je na prizorišče priromala iz vrtca Mladi rod, je v sosednjem prostoru vneto poslušala pripovedovanje pravljic. Vzgojiteljica enote Stonoga meni, da so nekatere dejavnosti na festivalu predstavljene na takšen način, da se otrokom približajo in v njih vzbudijo notranjo motivacijo. Vendar opozarja tudi na neko črno piko: "Zares je dobro, da imajo otroci izmed več aktivnosti možnost izbrati tiste, ki jih zanimajo, vendar se nekateri dogodki med seboj zvočno prekrivajo in tako motijo drug drugega."

Tako pozitivno kot negativno komponento festivala ponudi tudi Irena Rajh Kunaver iz Ustanove lutkovnih ustvarjalcev: "Pohvalno je, da je v tem kontekstu prednost zares dobila le kultura in ne njeni komercialni priveski, bojim pa se, da je termin za takšen dogodek nekoliko neustrezen, saj so otroci in mladi v tem času povečini obremenjeni z zaključevanjem ocen, maturo in izpiti." Tako otroci kot odrasli se lahko tu udeležijo delavnic izdelovanja lutk, so priče različnim predstavam ali se kadar koli preizkusijo v upravljanju marionet in prstnih lutk ter na malem odru uprizorijo predstavo po lastnem scenariju.

Mojca in Jana sta se med odraslimi obiskovalci med prvimi opogumili in pri stojnici Art:tečajev pristopili k delavnici kaligrafije. Mojca razloži, da se je kaligrafije učila že prej, zdaj pa je na festivalu MUZA našla idealno priložnost, da je po dolgem času ponovno nekoliko vadila to samosvojo umetnost. In zakaj jo lepopisje privlači? "Prav pride predvsem, ko je treba spisati kakšno čestitko ali vabilo, saj na ta način izdelek ni le cenejši, ampak tudi unikaten," je prepričana.

Med zanimivejše aktivnosti sodijo še tiskanje majic s tehniko sitotiska in z vzorcem, ki ga lahko sami izdelate, ob stojnici Mednarodnega grafičnega likovnega centra, delavnica uporabe e-bralnikov v organizaciji Mestne knjižnice Ljubljana, pri Ekologih brez meja pa je moč narediti rainmaker, glasbilo, ki proizvaja zvok dežja.

Sinoči je parkirišče pred Gospodarskim razstaviščem v organizaciji Kinodvora zavzel tudi tako imenovani drive-in kino, ki omogoča ogled filma na velikem platnu kar iz avtomobila. Tjaša Smrekar, odgovorna za pripravo tega sklopa, lepo opiše specifičnost te vrste kina: "Posebnost je v tem, da film na velikem platnu še vedno gledamo v družbi drugih obiskovalcev, a smo od njih obenem ločeni s stenami avtomobila, zaradi česar si lahko privoščimo več intimnosti. Med filmom lahko torej klepetamo s sovoznikom, govorimo po telefonu ali si prižgemo cigareto." Drive-in kino, ki sprejme 80 avtomobilov, ponuja filme, ki so na takšen ali drugačen način povezani z avtomobili ali knjigami. Sinoči se je odvrtel Tarantinov Smrtno varen, v prihodnji dneh pa lahko ujamete še romantično komedijo Polnoč v Parizu, triler Dekle z zmajskim tatujem in romantično komedijo Lomilec src.

Drugi večji podprojekt festivala MUZA pa je bolšjak rabljenih glasbil in foto opreme, kjer bo v petek in soboto moč prodati ali odkupiti inštrumente in fotografske pripomočke iz druge roke.