Kdor se ne boji skelenja, ki ga povzroča mravljinčna kislina v drobcenih laskih na listih koprive, jo lahko nabira predvsem od maja do avgusta in iz nje pripravi okusne prigrizke. Mlade koprivne liste lahko namreč pripravimo kakor špinačo ali blitvo za prilogo, izjemno okusna je kremna koprivna juha, sesekljane liste lahko dodamo denimo juhi iz brokolija. Nekateri prisegajo na enostavno in okusno pito ali omleto s šparglji in koprivami, pravi gurmani pa poznajo srbsko zeljanico. Slednja nima ničesar opraviti z zeljem, kakor nekateri zmotno mislijo; zeljanica je pita, nadevana s koprivami (ali špinačo) in skuto. Pripravimo jo zelo podobno kot skutni burek, podrobnosti preberite v priloženem receptu. Če vas bo kdo hotel našeškati s koprivami po zadnji plati, ga spomnite, da bi bilo to škoda, saj so te pekoče bilke bogat vir vitaminov in mineralov; železa, kalcija, fosforja, bakra… Če dodamo še dejstvo, da kopriva znižuje krvni sladkor in deluje protirevmatsko, bodo šle jedi, pripravljene s koprivami, še toliko bolj v slast.

Koprivna pita s skuto

Potrebujemo 400 g kopriv, 4 sveža kokošja jajca, 500 g domače skute, 4 žličke pšeničnega zdroba, morsko sol, dva lončka čvrstega jogurta ali kisle smetane, nekaj listov vlečenega testa.

Koprive dobro operemo ter odstranimo stebla, da ostanejo zgolj listi. Podušimo jih v čim manjši količini slane vode ter jih ohladimo in z ostrim nožem sesekljamo. V posodi stepemo dve jajci, dodamo skuto, žličko soli, nekaj žlic jogurta ali kisle smetane ter zdrob. V drugi posodi zmešamo dve jajci, dodamo sesekljane koprive in preostalo kislo smetano ter posolimo. V pomaščen pekač denemo list testa, nato skuto, koprive, testo, skuto, koprive… Na koncu pokrijemo s testom ter premažemo z mlekom. Denemo v segreto pečico in pečemo okoli 40 minut oziroma dokler se zlato rumeno zapeče. Postrežemo kot samostojno jed s sezonsko solato in jogurtom.

Koprivna juha

Potrebujemo 500 g kopriv, 3 dl mleka, morsko sol, sveže zmlet poper, česen, olivno olje, smetano.

Operemo in z ostrim nožem sesekljamo koprive. Na olivnem olju pogrejemo sesekljan česen, da zadiši, nato dodamo koprive. Pomešamo, zalijemo z mlekom in nekaj vode (pazimo, da ne razredčimo preveč), dodamo sol in poper ter pustimo, da se počasi kuha slabih deset minut. Sesekljamo z električnim sekljalnikom, nadevamo v krožnike in zabelimo s smetano.

Več iz kulinaričnega obzornika si lahko preberete tukaj.