Potem ko so ga stanovalci vseh treh blokov na priporočilo upravnika stavb Metalka stanovanjske storitve pooblastili za zastopanje, je Koren prejšnji teden vložil prijavo izločitvene pravice v stečajnem postopku Nastra in predlog za določitev pripadajočega zemljišča blokov. Prav tako je v zemljiško knjigo že dal vpisati plombo, ki preprečuje, da bi se pred stanovalci kdor koli drug na novo vpisal kot lastnik teh dveh zemljišč.

Sodišče bo presodilo, kaj pripada blokom

Koren pravi, da ne vidi nobene prave nevarnosti, da bi stanovalci ostali brez površin, ki po zakonu pripadajo blokom. Vendar ni nujno, da bosta obe sporni zemljišči v celoti pripadli etažnim lastnikom treh blokov, je opozorila stečajna upraviteljica Nastra Branka Remškar. Pojasnila je, da bo sodišče šele v postopku določanja pripadajočih zemljišč odločilo, katere površine funkcionalno sodijo k blokom. To je potrdil tudi Koren, ki sicer verjame, da bo stanovalce lahko vpisal kot lastnike, vendar za zdaj še ne more napovedati, kolikšen del zemljišč v skupni izmeri 6000 kvadratnih metrov jim bo pripadel.

"Nihče nima želje niti namena tamkajšnjim stanovalcem greniti življenja, zato mislim, da bo stečajno sodišče pripravljeno počakati na rezultat postopka določitve funkcionalnega zemljišča, če bo ta postopek seveda tekel kolikor toliko hitro," je Remškarjeva zagotovila, da ne namerava preveč hiteti s stečajnim postopkom. Ob tem je dodala, da je bil prvi stečajni postopek podjetja Nastro zaključen že leta 2002, a so naknadno odkrili zemljišči na Viču, zato je sodišče konec leta 2010 ponovno odprlo stečajni postopek.

Podobni primeri drugod po Ljubljani

Na možnost prodaje pripadajočih zemljišč trem viškim blokom je prva opozorila družba Geonep, ki je obvestila eno izmed članic nadzornega odbora bloka na Jamovi 48. V Geonepu ocenjujejo, da ne gre za osamljen primer, saj po njihovih podatkih še veliko večstanovanjskih stavb v zemljiški knjigi nima vpisanih ustreznih pripadajočih zemljišč. Podobni zgodbi smo že nekaj let priče tudi v bežigrajski stanovanjski soseski BS 3, kjer se Mestna občina Ljubljana in stanovalci borijo za funkcionalna zemljišča, ki jih je graditelj soseske Giposs prodal Bojanu Gjuri.

Giposs ima fronto odprto tudi v Šiški. Tam je parkirišče ob blokih na Kogojevi ulici in Ob žici oddal zasebniku, ta pa ga želi opremiti s parkirnimi zaporami in stanovalcem zaračunavati za parkirišče, ki so ga do sedaj uporabljali brezplačno. Brez dela funkcionalnega zemljišča utegnejo ostati tudi stanovalci Litostrojskega naselja, saj državna Družba za svetovanje in upravljanje do konca maja zbira ponudbe za nakup dveh zemljišč v skupni izmeri nekaj več kot 100 kvadratnih metrov.