Kaže, da jo bodo tudi dočakali, kajti koalicijske stranke (brez SLS) so pripravile novo novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki jo pred javnostjo sicer še skrivajo, neuradno pa smo izvedeli, da jo bodo v parlamentarno obravnavo vložile po skrajšanem postopku, državni zbor naj bi jo sprejel na julijski seji, veljati pa naj bi začela septembra. To pomeni, da od konca poletja komaj rojene odškodnine zaradi pozidave kmetijskih zemljišč ne bo več.

Bivši kmetijski minister Dejan Židan je ob lanskem spreminjanju zakona o kmetijskih zemljiščih poudarjal, ta so bistvo novega zakona prav odškodnine, ki naj bi jih država namenjala za to, da bi vsako ped kmetijske zemlje, ki bi jo pozidali, nekje drugje nadomestili tako, da bi z denarjem, zbranim z odškodninami, za kmetovanje usposobili zemljišča, ki trenutno ne služijo proizvodnji hrane. A se je ta dobri namen spridil. Predvsem zato, ker je država v slabem letu dni z odškodninami zbrala manj kot 800.000 evrov, medtem ko so strokovnjaki na kmetijskem ministrstvu izračunali, da ga bo okoli 20 milijonov evrov na leto, zato novih zemljišč iz tega vira doslej sploh še niso usposabljali.

Strokovnjaki so očitno udarili mimo. Nasedli so jim tudi župani in poslanci, ki so Židanov zemljiški zakon podprli (vsi poslanci razen SDS so glasovali zanj), v manj kot letu dni po začetku veljavnosti pa ga želijo znova spremeniti. Za nameček sta se te dni v Janševi koaliciji pojavila dva zakonska predloga - enega so pripravili na kmetijskem ministrstvu oziroma v SLS (v tej stranki bi odškodnino znižali, ne bi je pa ukinili), avtorji drugega, ki bo, kot kaže, tudi vložen v parlamentarni postopek, pa prihajajo iz SDS.

Edini namen SDS-ove novele zakona o kmetijskih zemljiščih je ukiniti odškodnino, zato naj bi spremenili le deset členov, ki se nanašajo nanjo. Avtorji predloga novih zakonskih sprememb navajajo, da so z veljavnim zakonom o kmetijskih zemljiščih "v praksi nastopile škodljive posledice, ko so investitorji na gradbenih parcelah znotraj zaokroženih naselij, obrtnih in podjetniških con in drugod, kjer je z veljavnimi prostorskimi akti dovoljena gradnja, podvrženi novi dajatvi". Po njihovem odškodnina zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč znatno otežuje razvoj gospodarstva. "Negativne posledice uvedbe odškodnin nekajkrat presegajo morebitne koristi na področju kmetijske zemljiške politike," so prepričani v Janševi koaliciji. Izračunali so tudi, da bi vnovična ukinitev odškodnine državni proračun na letni ravni prikrajšala za okoli osem milijonov evrov, letos in prihodnje leto, ko še velja prehodno obdobje, v katerem za nekatere investitorje veljajo nižje odškodnine, pa za tri do pet milijonov. "Sprememba zakona bo poenostavila, pospešila in pocenila pridobivanje gradbenih dovoljenj tako za investicije iz javnih sredstev kot za investicije zasebnega sektorja," navajajo predlagatelji novele zakona o kmetijskih zemljiščih. O tem, kako bomo s še manj kmetijskimi zemljišči povečali samooskrbo hrane, kar si je Janševa koalicija prav tako zadala za svoj strateški cilj, pa ne govorijo.