Na sodišče so poleg Bineta Kordeža danes prišli še bivša nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj, nekdanja Merkurjeva izvršna direktorica za finance Janja Krašovec ter član Kordeževe uprave Milan Jelovčan. Prav tako pa se obtožnica nanaša tudi na koroško gradbeno podjetje Kograd Igem in njegovega direktorja Ota Brgleza. Kordežu sicer grozi do osem let zapora.

Tožilec: Predlagane kazni bodo blizu najvišjim določenim

Tožilec Jože Kozina je že napovedal, da bodo predlagane kazni blizu najvišjim določenim, poroča spletni portal RTV MMC, in zatrdil, da so obdolženi z verižno prodajo nepremičnine družbe Merkur pridobili protipravno premoženjsko korist, kar so želeli papirnato sanirati eno leto pozneje.

Tožilec je v primeru priznanja krivde obtoženim ponudil zmanjšanje kazni. Sicer pa bo kljub olajševalnim okoliščinam, da še niso bili kaznovani in se niso izgovarjali na zaroto, temveč so se dostojanstveno branili, predlagal kazen, ki je blizu maksimalni zagroženi za očitano kaznivo dejanje, saj je šlo kar za deset milijonov evrov vredno oškodovanje. Ob tem je sicer tožilec dodal, da del denarja ni šel v žepe obdolžencev, temveč so se okoristili tudi mnogi drugi.

Krivde ne priznavajo

Obtoženi se na sodišču trenutno izrekajo o svoji krivdi, Bine Kordež je ne priznava. Marta Bertoncelj se, kot je dejala, glede krivde ne more izreči, ker je bilo premalo časa. Spomnila je tudi, da Nacionalni preiskovalni urad še vedno vodi preiskave.

Janja Krašovec je prav tako dejala, da se glede krivde ne more izreči, Jelovčan in Brglez pa je ne priznavata.

Obramba je izpostavila, da je bilo časa za konkretna usklajevanja s tožilcem premalo.

Sicer je pozneje odvetnica Janje Krašovec predlagala zasilšanje Mateja Lahovnika, ki je kot član vlade sprejemal odločitve o financiranju podjetij.

Sojenje se bo nadaljevalo 11. junija

Sodni senat je odločil, da se bo sojenje nadaljevalo 11. junija. Tako imajo sedaj obtoženi in tožilstvo tri tedne časa za pogovore. Če bodo obtoženi vztrajali, da niso krivi, se bo tedaj začel dokazni postopek, v nasprotnem primeru pa le postopek za določitev kazni.

Iz današnje tiskane izdaje: Začenja se sojenje proti Binetu Kordežu