Kordež bo na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča najprej sedel zaradi sporne prodaje trgovskega centra na Primskovem po obtožnici, ki so jo sredi februarja zoper njega ter zoper bivšo nadzornico in finančnico v Merkurju Marto Bertoncelj, finančnico Janjo Krašovec in člana uprave Milana Jelovčana vložili tožilci za pregon organiziranega kriminala.

Okoristili naj bi se z najmanj 10 milijoni evrov

Merkurjev trgovski center je kupil Merfin, prek katere je Kordež z omenjenimi sodelavci lastniško prevzemal Merkur. Okoli 10,5 milijona evrov za nakup naj bi Merfinu zagotovil kar Merkur. Merfin je nato center naprej prodal koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem, ki ga je prodal nazaj Merkurju.

S tem naj bi se tedanje vodstvo Merkurja okoristilo z nekaj manj kot desetimi milijoni evrov, za kolikor naj bi oškodovali nakelsko podjetje. Na zatožno klop pa bo v ponedeljek sedel tudi direktor koroškega gradbenega podjetja Kograd Igem Oto Brglez.

Zaradi tega spornega posla je sedanje vodstvo Merkurja zoper tedanjo upravo vložilo tudi prvo v vrsti odškodninskih tožb, ki izhajajo iz posebne revizije, saj naj bi po njihovih izračunih zaradi prenosa predkupne pravice in posledičnega neplačila razlike v ceni pri preprodaji centra podjetje utrpelo za preko devet milijonov evrov škode.

Trije sklopi sumljivih poslov

Posebna revizija poslov od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010, ki je bila opravljena v lanskem letu, je pokazala tri sklope sumljivih poslov. Prvi je sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, drugi je sum zlorabe pooblastil, tretji pa sum prevarantskega računovodskega poročanja. Skupaj naj bi povzročena škoda presegala 200 milijonov evrov.

Sporne posle pa odkrivata tudi stečajna upravitelja družb Merfin ter HTC Dva, ki sta služili za menedžerski prevzem in njegovo financiranje. Oba upravitelja zahtevata vračilo 12,4 milijona evrov izplačanih dividend lastnikom Merfina. HTC Dva, ki so mu pred stečajem prodali četrtinski delež Merfina, pa zahteva tudi vračilo šestih milijonov evrov kupnine, ki so jih menedžerji porabili za poplačilo osebnih posojil.

Kazenske ovadbe zoper Kordeža in njegove sodelavce pa sledijo iz ugotovitev Nacionalnega preiskovalna urada, ki vodi obsežne preiskave domnevne gospodarske kriminalitete. Kriminalisti so se preiskovanja sumov kaznivih dejanj začeli jeseni 2010, dva meseca kasneje so izvedli tudi obsežno akcijo, v kateri so opravili 28 hišnih preiskav in zadržali Kordeža ter njegove tesne sodelavce.

Hišne preiskave

Aprila 2011 so kriminalisti podali kazenske ovadbe zoper deset fizičnih ter osem pravnih oseb zaradi suma storitve osmih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja, dajanje nedovoljenega sprejemanja oz. dajanja daril ter pranja dejanja. Pridobljena premoženjska škoda naj bi bistveno presegala 32 milijonov evrov. Predviden je tudi odvzem nezakonito pridobljenega denarja in premoženja, zaradi česar je sodišče osumljencem zamrznilo razpolaganje s premoženjem.

Preiskava se je zatem še nadaljevala in se osredotočila na menedžerski prevzem podjetja leta 2007 in na trgovanje z vrednostnimi papirji v obdobju od leta 2007 do druge polovice leta 2011, ki naj bi znova vodilo v oškodovanje Merkurja. Konec lanskega leta so potekale hišne preiskave, pridržana pa naj bi bila nekdanji direktor Tuš Holdinga Aleksander Svetelšek in Zdenko Pavček iz Viator&Vektorja.

Predkazenski postopek še ni v celoti zaključen, zato specializirano državno tožilstvo zaradi interesa policijske preiskave ne daje dodatnih informacij. Na Generalni policijski upravi pa so povedali, da so kriminalisti lansko poletje dopolnili kazenske ovadbe. Še vedno pa preiskujejo več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic ter davčne zatajitve.

"Vsa izguba Merkurja izvira iz padca vrednosti podjetja"

Kordež na drugi strani zagotavlja, da "vsa izguba ali oškodovanje Merkurja izvira pravzaprav iz padca vrednosti podjetja". Ob tem dodaja, da v menedžerskem odkupu ni bilo nobenih nepravilnosti, ovadbe pa so vložene v zvezi z nekaterimi posli v času razreševanja zapletene finančne situacije.

Sporni posli bivšega Merkurjeva poslovodstva so na dan začeli prihajati leta 2010, ko je podjetje zaradi oteženih gospodarskih razmer in menedžerskega prevzema ter odplačevanja kreditov zašlo v hude finančne težave. Tedaj 54-letni Kordež, ki je Merkur vodil 12 let in je na podlagi dobrih poslovnih rezultatov trgovskega podjetja veljal za uspešnega menedžerja, je junija 2010 odstopil z mesta predsednika uprave. Merkur pa je čakalo težko poslovno in finančno prestrukturiranje, ki se izvaja prek prisilne poravnave.