Čeprav etapa ni potekala v Alpah ali Dolomitih, je bila dovolj razgibana in zahtevna, zlasti v zadnjem vzponu, da je poskrbela za velike preobrate in spremembo v skupnem seštevku. Pred zadnjim tednom bojev za roza majico so v ospredje prišli glavni favoriti za naslov. Rodriguez je pokazal, da je verjetno prvi favorit za zmago, saj se je v zadnjih kilometrih z lahkoto otresel tekmecev in se v dvoboju z Rabottinijem udaril za etapno zmago. Španski kolesar moštva Katjuša ima v skupni razvrstitvi trideset sekund prednosti pred dosedanjim nosilcem roza majice, Kanadčanom Ryderjem Hesjedalom, in minuto ter 22 sekund pred Italijanom Ivanom Bassom.

Nesporni junak etape je 24-letni Matteo Rabottini, ki je dosegel eno najbolj neverjetnih zmag v zadnjih letih dirke po Italiji. V samostojnem pobegu je namreč preživel večino 172-kilometrske preizkušnje od Busto Arsizio - Lecca, ob tem, da je 18 kilometrov pred ciljem v deževnem vremenu še padel. Hitro se je pobral, nadaljeval v svojem ritmu in na prvem mestu vztrajal vse do 500 metrov pred ciljem, ko ga je ujel in prehitel Rodriguez. Čeprav izmučen in rahlo poškodovan po padcu, se ni predal, temveč v zadnjih metrih še enkrat napadel in drugič v karieri zmagal na Giru.

"Na dirko sem prišel z željo, da dobim eno etapo. Zelo sem srečen in zmago posvečam ženi ter sinčku, ki bo čez štirinajst dni privekal na svet," je dejal Rabottini.

Edini slovenski predstavnik na dirki Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale) je v cilj prišel z več kot pol ure zaostanka za najhitrejšim (164.) in v skupnem seštevku pridobil eno mesto (133.).

Jutri karavano kolesarjev čaka počitek, nato pa jo bo pot vodila v Dolomite, kjer bo ostala vse do nedelje, ko je na sporedu revialna zadnja etapa po ulicah Milana.