O današnji zmagi je odločal naporen zaključni vzpon z odseki, na katerih je bil klanec tudi 15-odstoten. Španski kolesar se je na njem najbolje znašel, napadel 300 metrov pred ciljem in imel na koncu dve sekundi naskoka pred najbližjima zasledovalcema Poljakom Bartszem Huzarskim in domačinom Giovannijem Viscontijem. "Pritisk je bil velik, saj mi je ta ciljni del res ustrezal. A nikoli ne moreš biti povsem stoodstotno prepričan, da bo šlo vse po načrtih," je bil po uspehu vesel Rodriguez.

Rodriguez, lani je bil na Giru četrti v skupnem seštevku, je z današnjim prvim etapnim uspehom na italijanski dirki v svojo zbirko dodal še zadnji kamenček na velikih etapnih preizkušnjah, doslej je namreč že dobil eno etapo na dirki po Franciji in tri na domači Vuelti. Za vse pa se današnja naporna preizkušnja ni končala po željah; Luksemburžan Fränk Schleck je zaostal 26 sekund, specialist za sprinte Filippo Pozzatto pa je, tudi zaradi ponedeljkovega padca in poškodbe roke, moral odstopiti.

Edini slovenski predstavnik Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale) je današnjo etapo z zaostankom 3:49 minute končal na 92. mestu, skupno pa je zdaj na 131. (+ 58:42). V skupnem seštevku dirke ima 33-letni Španec, ki je prvič oblekel rožnato majico, 17 sekund naskoka pred danes šestouvrščenim Hesjedalom, tretji je domačin Paolo Tiralongo z 32 sekundami zaostanka.

Kolesarji se bodo v sredo podali na 255 km dolgo pretežno ravninsko etapo od Assisija do Montecatinija Terma, ki pa jo bosta začinila dva vzpona pred ciljem.