Novo mesto Zavod LokalPatriot in galerija Simulaker bosta v sklopu prireditev EPK - Maribor 2012 gostila francoskega fotografa Jeana-Marca Caraccija, ki bo v Novem mestu predstavil svojo obsežno fotografsko serijo z naslovom Homo Urbanus Europeanus. Razstava bo postavljena na prostem, v nekdanjem Kettejevem drevoredu ob Rozmanovi ulici, manjša serija del pa bo na ogled tudi v atriju kluba LokalPatriot, kjer bo dan po odprtju avtor občinstvu predstavil svoje delo.

Jean-Marc Caracci (1958) je bil rojen v Tuniziji, od otroštva dalje pa živi v Montpellieru na jugu Francije. Z medijem fotografije se je srečal zelo zgodaj: kot samouk je pod mentorstvom starejšega brata že v najstniških letih začel uporabljati temnico. Pri dvajsetih je postal fotograf regimenta, v katerem je služil vojaški rok. Tu se je naučil fotografirati ljudi in njegovo delo se je začelo vse bolj osredotočati na človeka, v poznejših letih pa se je ukvarjal tudi z reportažno fotografijo. Na njegovo delo so vplivali fotografi, kot so Henri Cartier Bresson, Elliott Erwitt, Raymond Depardon in drugi, tudi ameriški slikar Edward Hopper.

Po besedah kustosa galerije Simulaker Matjaža Brulca fotografska serija Homo Urbanus Europeanus, ki jo Jean-Marc Caracci ustvarja zadnjih nekaj let, izpostavlja urbano okolje kot osrednji bivanjski habitat sodobnega evropskega človeka. "S svojim kompleksnim večnamenskim ustrojem, ki se najbolj dosledno razodeva skozi arhitekturo oziroma urbanizem, ponujajo evropska mesta številne slikovite kulise - z njihovo pomočjo Caracci na pretanjen, likovno domiseln in včasih tudi humoren način ubeseduje majhne vsakdanje zgodbe anonimnih meščanov." nr