"Naša želja je vsaj eno odličje in mislim, da je ta trenutek naš najbolj vroči kandidat za medaljo Damir Dugonjič, ki je na zadnjih tekmah pokazal dobro formo, obenem pa je dozorel in zato sem prepričan, da lahko osvoji medaljo. Tudi Sara Isaković, Peter Mankoč in Anja Klinar so pokazali dobro formo in tudi od njih pričakujemo finale in tudi kaj več," napoveduje selektor Pikec.

Ta bo na prvenstvo popeljal 18 plavalcev. V ženski konkurenci bodo nastopile Sara Isaković, Anja Klinar (obe Gorenjska banka Radovljica), Anja Čarman, Urša Bežan, Neža Marčun, Špela Bohinc, Tanja Šmid (vse Triglav Kranj), Tjaša Vozel (Zvezda Kranj), Mojca Sagmeister (Fužinar Ravne) in novinka iz velenjskega kluba Nastja Govejšek, ki bo poleti dopolnila 15 let. V moški konkurenci so na spisku Peter Mankoč (Ilirija), Matjaž Markič (Koper), Damir Dugonjič (Fužinar Ravne), Emil Tahirovič, Jan Karel Petrič in prav tako novinec v reprezentanci Rok Resman (vsi Triglav Kranj).

Nazadnje je slovenska reprezentanca v Budimpešti zabeležila osem finalnih nastopov in dodatnih osem uvrstitev med najboljših 16. Manjkalo je odličje, ki so ga slovenski plavalci pred tem osvajali na štirih zaporednih tekmovanjih. "Spet smo približno tako močni, kot zadnjič. Takrat je bil glavni cilj odličje in vnovič je tako. Seveda je ciljev več in pričakujemo tudi še kakšno normo A za olimpijske igre v Londonu, ali pa izid čim bližje temu, da bi še kdo od plavalcev dobil vabilo MOK za nastop na igrah," še pravi Pikec.

Slednji pred odhodom nima le sladkih skrbi. Katera od visokih uvrstitev mu bo "ušla" zaradi poškodovane mladinske svetovne prvakinje Tjaše Oder, ki je bila v finalu že na prvenstvu pred dvema letoma, poškodovani sta tudi Anja Čarman in Mojca Sagmeister, ki pa bosta vseeno nastopili. Normo pa so izpolnili še nekateri drugi plavalci, predvsem mladinci pa so se z izjemo Govejškove odločili, da bodo skušali svoje cilje doseči na tovrstnem mladinskem tekmovanju, ki bo poleti v Antwerpnu.