Najlepša tekma popoldneva je bil ženski finale na 200 prosto, kjer je Sara Isaković, ki je 10 minut pred tem nastopila že na 50 delfin, za vsega dve desetinki sekunde ugnala triglavanko Uršo Bežan. "Seveda je bilo pomembno zmagati in ubraniti naslov. Videla je nisem (Urše; op. p.), ker sem dihala na drugo stran, a čutila sem, da je zelo blizu," je ocenila Isakovića, ki pa ni bila popolnoma zadovoljna z izidom 2:01,27: "Vidi se, da sem že utrujena."

Bolj vesela je bila Bežanova, ki je le za dve stotinki sekunde zgrešila osebni rekord. "Borba je bila res lepa do konca in jaz sem zelo uživala. Seveda sem imela visoko motivacijo ob tako odlični plavalki. Mislila pa sem tudi, da obe plavava nekoliko hitreje. Upam, da bom do evropskega prvenstva svoje dosežke še stopnjevala in tam dosegla izid, ki ga imam v glavi." Zelo blizu je bila prvima tudi mladinka Nastja Govejšek iz Velenja.

Uvodni tekmi na 50 delfin sta pripadli ilirijanoma Petru Mankoču in Triin Aljand, ki je bila prepričljivo boljša tudi od Isakovićeve. Posebnost je sledila na podelitvi, kjer je najboljšim medalje razdelil olimpijec iz Rima 1960 Janez Kocmur, prvi Slovenec, ki je 100-metrsko razdaljo preplaval v manj kot minuti.

Tudi Mankoč je pričakoval nekaj boljši dosežek: "Izid ni bil najboljši. Malo se mi je danes porušila priprava na tekmo in bilo je nekaj napak. 24,6 ni slab izid, a prav tako ne tak, da bi skakal do vrha bazena. Važen bo nastop na 100 delfin, ki je moja olimpijska disciplina."

V ženski konkurenci je na 400 mešano zmagala triglavanka Neža Marčun, na 100 hrbtno hrvaška reprezentantka Sanja Jovanović in v slovenski konkurenci Pia Pavlič iz kranjskega Triglava, v štafeti 4 x 200 prosto pa Radovljičanke, čeprav je v "povratnem dvoboju" večera v prvi predaji Bežanova krepko ugnala Isakovićevo.

V moški konkurenci je kakovost potrdil mladi plavalec Ilirije Anže Tavčar in na 200 prosto ugnal tudi uveljavljene italijanske plavalce. Na 100 hrbtno je bil najboljši Ribničan Anže Pavlin, na 400 mešano pa Rok Resman iz kranjskega Triglava. Kranjčani so slavili tudi v štafeti.