Pogodba z mariborsko občino je ključna, saj je Maribor ustanovitelj zavoda Maribor 2012 in ureja tudi sredstva, ki jih za EPK namenja država. Pogodbo so lahko podpisali šele po sprejemu občinskega proračuna za letošnje leto, ki ga je mariborski mestni svet sprejel konec marca.

EPK se je začela sredi januarja, zato je svet zavoda Maribor 2012 že takrat sprejel program dela in finančni načrt za letošnje leto. Ker so predvideli podoben znesek, kot je bil zdaj dejansko podpisan, so program in načrt na današnji seji le malenkostno spremenili. Očitno se ga niso dotaknili niti varčevalni ukrepi vlade.

Kot je po današnji seji sveta zavoda povedal predsednik tega organa Rudolf Moge, so s tem omogočili zavodu več gotovosti in možnosti za kakovostno izvedbo programa EPK. Do danes je bilo izvedenih že 78 projektov, v teku pa je 145 od skupno 504 projektov.

Zavodu Maribor 2012 20 milijonov evrov

Zavod Maribor 2012 bo letos dobil okoli 20 milijonov evrov. Od tega bo 10,2 milijona zagotovila država, 6,5 milijona evrov mariborska občina, ostalo pa naj bi dobili od partnerskih občin, prodaje vstopnic in sponzorjev.

Od tega bo šlo 14 milijonov evrov za program, ostalo pa za stroške delovanja zavoda. Za plače redno zaposlenih, ki se jih pogosto polemizira v medijih, bo namenjenih 1,05 milijona evrov. "To je okoli pet odstotkov, kar je za javne zavode normalno," je prepričan Moge.

Na današnji seji sveta zavoda so razpravljali tudi o usodi zavoda po koncu EPK. Po besedah Mogeta so vodstvu zavoda naročili, da pripravi načrt, kakšne naloge bi lahko zavod in njegovi zaposleni opravljali po letu 2012.

Izkušnje bi morali uporabiti za naprej

"Izkušnje iz tega projekta bi morali uporabiti za naprej, še posebej kar zadeva sodelovanje med mesti," meni Moge. Svet zavoda bo tudi pozval ministrstvo za kulturo in mariborsko občino, da pristopita k oblikovanju mreže srednje- in vzhodnoevropskih mest, ki so že nosila naziv EPK in po katerih bi se lahko zgledovale prihodnje EPK.

Iz sveta zavoda sta danes izstopila dva njegova člana. Srečko Meh te funkcije ne more več opravljati, ker je bil izvoljen za poslanca. Aleš Hauc pa ima preveč dela z vodenjem NKBM. Župani sodelujočih mest morajo tako predlagati nove predstavnike.

Navzoči člani sveta zavoda so se strinjali, da javnost vse boljše sprejema prireditve in dogodke EPK, kar odraža povečan obisk prireditev tako v Mariboru kot v partnerskih mestih.