Drugi je bil danes Argentinec Juan Jose Haedo, tretji pa Američan Tyler Farrar.

Cavendish se ni mogel izogniti padcu, potem ko je 150 metrov pred ciljem vanj zapeljal Roberto Ferrari. Britanec je nato s kolesom na rami kar peš prečkal ciljno črto, medtem ko je Phinney za več minut obsedel na asfaltu s poškodovanim gležnjem, nazadnje pa vendarle tudi sam prišel do cilja. S tem je po pravilih, ki ob padcu skupine v zadnjih treh kilometrih pred ciljem omogočajo tekmovalcem enak čas, kot ga je dosegla glavnina, tudi obdržal skupno vodstvo. Phinney ima devet sekund naskoka pred Britancem Geraintom Thomasom, tretji je Danec Alex Rasmussen (+ 0:13).


Edini slovenski udeleženec italijanske dirke Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale) je zasedel 80. mesto, v skupnem seštevku pa je zdaj na 131. mestu (+ 1:11).

"Ne vidiš veliko nesreč, ki se zgodijo v zadnjem kilometru etape oziroma še huje, nekaj metrov pred ciljem. Nekaj težav imam z gležnjem, ki je zaradi trka močno otečen. Upam, da se bom po jutrišnjem prostem dnevu počutil bolje in bom nadaljeval dirko," je povedal 21-letni Phinney. V torek bo na dirki prost dan, ki ga bo karavana izkoristila za selitev v Italijo, kjer bodo kolesarji v sredo tekmovali na 33 kilometrov dolgem kronometru v Veroni.

Na startu današnje etape se je karavana s krajšo slovesnostjo spomnila na belgijskega kolesarja Wouterja Weylandta, ki je umrl med lansko tretjo etapo dirke po Italiji. Pri spustu s prelaza Bocco je takrat hudo padel in kljub takojšnji zdravniški pomoči umrl zaradi poškodb glave.