Branilec naslova je dosegel drugo zmago v sezoni. Z novim uspehom je tudi prevzel skupno vodstvo, zdaj ima točko naskoka pred Lorenzom (66-65). Nekoliko več zaostaja Dani Pedrosa z 52, Cal Crutchlow jih ima 37, Andrea Dovizioso pa 35.

Avstralski dirkač je temelje uspeha postavil že v kvalifikacijah, kjer je dosegel najboljši čas, prvo mesto pa je ubranil tudi po startu. V pričakovan dvoboj Hondinih dirkačev je že takoj na začetku vključil Lorenzo, ki se je hitro prebil pred rojaka, potem ko sta se Stoner in Pedrosa v prvem zavoju dotaknila z motocikloma.

Lorenzo je bil sicer blizu Stonerju, prednost Avstralca se je stopila tudi na manj kot sekundo, vseeno pa je ciljno črto prvi prevozil svetovni prvak. Za Stonerja je bila zmaga že 35. v karieri. "Dirka je bila odlična. Imeli smo sicer nekaj težav z dirkalnikom, a to ni imelo večjega vpliva na mojo vožnjo. Vesel sem, da sem zmagal tudi na Portugalskem, zdaj lahko odkljukam še eno dirkališče," se je po prvi zmagi v Estorilu veselil Stoner. "Zadovoljen sem z drugim mestom, nisem pričakoval, da bom tako hiter, a spremembe, ki smo jih na motociklu naredili po kvalifikacijah, so se obrestovale," pa je menil drugouvrščeni Lorenzo.

Pedrosi, lanskemu zmagovalcu, je v tolažbo ostala tretja stopnička, ki je bila zanj jubilejna stota uvrstitev na stopničke. Za najboljšimi tremi so se zvrstili Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow in Alvaro Bautista, sedmi pa je bil nekdanji večkratni svetovni prvak Valentino Rossi. Že po sobotnih kvalifikacijah je brez nastopa ostal Američan Colin Edwards, saj ga je deset minut pred koncem med padcem zbil Francoz Randy de Puniet, Američan pa si je pri padcu zlomil ključnico.

Marquezu preizkušnja v razredu moto2

V razredu moto2 sta za razburljivo končnico poskrbela Marc Marquez in Pol Espargaro. V zadnjem krogu sta se rojaka ostro borila za prvo mesto in se večkrat izmenjala v vodstvu z drznimi prehitevalnimi manevri, dokler ni Espargaro naredil napake na najpočasnejšem delu in se uštel pri zaviranju ter tako prepustil zmago rojaku. Tretji je bil Švicar Thomas Lüthi. Skupno je vrstni red po treh dirkah enak, Marquez ima 70 točk, Espargaro 61, Lüthi pa 43.

Cortese najboljši v razredu moto3

V najšibkejšem razredu moto3 je Sandro Cortese zmagal pred dvema Špancema, Maverickom Vinalesom in Luisom Salomom. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel današnji zmagovalec, ki ima po prvem uspehu v tej sezoni 57 točk, drugi je s 55 Vinales, tretji pa z 49 Salom.

Karavana motociklistov bo imela naslednjo postajo svetovnega prvenstva čez 14 dni v francoskem Le Mansu.