Casey Stoner je sicer zmagal na prejšnji dirki, a Avstralec še presneto dobro ve, da je premoč Honde iz lanske sezone dodobra skopnela in da so pri Yamahi čez zimo naredili največji korak naprej. Posebej je nevaren Jorge Lorenzo, kajti Španec ima še nekaj odprtih računov iz minulih sezon, istočasno pa računa na napako Stonerja (vsaj takšno, kakršno si je z napačno izbiro sprednje pnevmatike privoščil sam v Jerezu) ali na napad drugih motociklistov z Danijem Pedroso na čelu.

Casey Stoner ve, da ne bo lahko, kajti steza v Estorilu je povsem druga zgodba. "Na tej stezi do zdaj nisem bil posebno uspešen. Na njej mi namreč ni uspelo še nikoli zmagati, zmaga pa bi mi v tem trenutku še kako prišla prav. Steza je zahtevna, ima dvige in spuste, na njej je veliko mest za prehitevanje," pravi Avstralec, njegov tekmec Jorge Lorenzo pa meni enako: "Poleg vsega na tej stezi lahko zelo hitro narediš napako. V Estorilu potrebuješ zelo dobro uravnotežen motocikel." In ravno to ostaja še vedno Hondina težava, vibracije na motociklu so ena od večjih Stonerjevih skrbi. In še vedno ni pozdravljena njegova roka, ki mu še otežuje dirkanje.

Po drugi strani njegov moštveni tovariš Dani Pedrosa tudi ni nezadovoljen z drugim in tretjim mestom na prvih dveh dirkah, saj je prepričan, da gre razvoj motocikla v pravo smer. "V Estorilu mi je všeč, tukaj sem vedno odpeljal dobro dirko. Zdaj me veliko bolj kot vse ostalo skrbi, kakšno bo vreme. A to bo konec koncev enako za vse. Sezona pa je še 'mlada', pomembno je le, da ne izgubim stika z vrhom," je povedal 26-letni Španec.

A če lahko on še optimistično zre v prihodnost, je slika pri Ducatiju povsem drugačna. Nicky Hayden je sicer prepričan, da jim ne manjka veliko, da bi motocikel dokončno razumeli, prav tako pa je on tisti, ki počasi prevzema vajeti ekipe v svoje roke. Kako jih tudi ne bi, saj se je Valentino Rossi očitno res povsem "izgubil". Morda se sliši nenavadno, a Rossi bo moral v prihodnje spremeniti marsikaj, če bo hotel ostati vsaj za silo konkurenčen. "Nickyjeve nastavitve motocikla so precej bližje tistim, ki jih ta motocikel zahteva, kot moje. Po njegovih nastavitvah je motocikel precej nižji in nekoliko 'daljši' kot pri mojih. Moral bom povem spremeniti način razmišljanja pri nastavitvah in upam, da nam bo to vse skupaj kaj pomagalo," je povedal Valentino Rossi.