Pred današnjo dirko v kraljevskem motociklističnem razredu si je najboljši izhodiščni položaj privozil Pedrosa, ki odkar od leta 2006 nastopa v razredu motoGP niza uspehe na dirkališču v Jerezu. Na dosedanjih šestih preizkušnjah je zmagal leta 2008 in osvojil pet drugih mest. Današnjo preizkušnjo je začel suvereno in zadržal prvo mesto iz kvalifikacij, v četrtem krogu pa storil napako in izgubil kar štiri mesta.

Na čelo kolone se je prebil 26-letni Stoner, ki je današnjo preizkušnjo začel iz druge vrste. Aktualni svetovni prvak je v nadaljevanju mojstrsko odpeljal dirkaško traso v Jerezu in povsem nadziral svoje tekmece. Zanj so bila največja grožnja - ob najbližjemu zasledovalcu Lorenzu - črni oblaki, ki so se nabrali nad andaluzijskem dirkališču, a dež vendarle ni posegel v razplet dirke. Stoner, ki je dosegel prvo zmago v Jerezu, je svoje mojstrstvo demonstriral predvsem v zadnjih dveh krogih, oba je odpeljal do milimetra natančno in odbil vse jalove poskuse Lorenza, sicer zmagovalca letošnje uvodne dirke v Dohi.

"V kvalifikacijah smo imeli veliko težav. Praktično čez noč smo spremenili nastavitve, ki pa jih zaradi jutranje mokre steze nismo mogli preizkusiti. Na dirki se mi je vse poklopilo, to je ena najlepših, a tudi najtežjih dirk v moji karieri," je bil po današnji zmagi vesel dvakratni svetovni prvak v razredu motoGP v letih 2007 in 2011.

V nižjih razredih zmagi v Španijo in Itlaijo

V razredu moto2 je smetano pobral Španec Pol Espargaro (Kalex). Drugo mesto je zasedel njegov rojak Marc Marquez (Suter), vodilni v skupnem seštevku, tretji pa Švicar Thomas Lüthi (Suter). Tekma je bila zaradi dežja po devetnajstih od 26 predvidenih krogov prekinjena.

Na današnji uvodni preizkušnji v Jerezu je zmagal 16-letni Italijan Romano Fenati (FTR Honda), ki je bil najhitrejši v najšibkejšem razredu moto3 in je v svojem šele drugem nastopu na tekmah SP že zabeležil prvo zmago in napovedal zvezdniški status. Po težki tekmi, na kateri je bilo veliko padcev in je nastop končala le polovica tekmovalcev, je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Pred tremi tedni je bil na prvi VN sezone v Katarju drugi. Tokrat je drugo mesto zasedel Španec Luis Salom (Kalex KTM), tretji pa je bil Nemec Sandro Cortese (KTM).

Tretja tekma bo na sporedu v nedeljo, 6. maja, ko bo na sporedu VN Portugalske v Estorilu.