Lucija Polavder je tokrat osvojila že sedmo kolajno na prvenstvih stare celine, prvo srebrno, s čimer je absolutna rekorderka v slovenski reprezentanci, Petra Nareks jih ima šest, Raša Sraka Vuković pa pet. Petim bronom in zlatu je tokrat dodala še manjkajočo barvo iz zbirke.

Polavderjeva je znova precej težje tekmice premagovala kot za šalo, najprej je po točkah ugnala Nemko Frazisko Konitz, nato je bila točkovno boljša še od Larise Čerić iz Bosne in Hercegovine. Belkis Zehra Kaya iz Turčije se je v polfinalu upehala že na polovici borbe, Polavderjeva pa se je brez težav prebila v finale.

Rusinja Jelena Ivaščenko pa se je nato izkazala za premočno. Slovenko je uspela dobro prijeti v drugi minuti borbe, jo vrgla za vazari (7:0) in jo nato v končnem prijemu držala za ipon in predčasno zmago. "Nič nisem mogla proti njej, izredno je močna. To so še napake, ki jih moram popraviti do olimpijskih iger. Sicer sem zadovoljna, sploh zato, ker se za to prvenstvo nismo posebej pripravljali, ampak še so rezerve. Seveda sem si želela zlato, ko si tako blizu, je to zmeraj cilj, ampak sem zadovoljna tudi s srebrom, tudi zato, ker se v današnjih borbah nisem najboljše počutila," je po prvem srebrnem odličju dejala Polavderjeva.

Velenškovi po Carigradu še drugi bron

Ana Velenšek je po lanskem bronu v Carigradu tokrat že drugič zapored stopila na zmagovalni oder. Tudi ona je potnica na olimpijski turnir v London in tokratno odličje ji je dalo dodatno spodbudo za naprej. Danes prve borbe sploh ni imela, ruske nasprotnice v kvalifikacijah namreč ni bilo na tatami. V četrtfinalu je izgubila proti Nizozemki Marhinde Verkerk in se preselila v repasaž. Tam je z iponom, nasprotnica iz Portugalske Yahima Ramirez je prejela štiri opomine, predčasno napredovala do borbe za bron. Nemka Lusie Malzahn ni bila enakovredna nasprotnica, Velenškova je za drugo evropsko kolajno slavila s končnim prijemom na polovici borbe.

"Ne vem, zakaj v prvi borbi nasprotnice ni bilo. Še zjutraj je kazalo, da bo vse kot je bilo načrtovano, tudi ogrela sem se, potem pa je ni bilo. Zaradi tega sem nato malo 'zaspala' in v četrtfinalu nisem bila 'prava'. Nizozemka me je presenetila, zato v nadaljevanju ničesar nisem želela prepustiti naključju. Nemko sem poznala že iz mladinskih vrst, saj je le leto dni starejša, vedela sem, da bo težko, a nova kolajna je tu, kar je lepa popotnica pred Londonom," je povedala Velenškova.

Ceraju je žal: Spet sem bil blizu

Matjaž Ceraj je bil po letu 2007 v Beogradu znova peti, spet pa mu je malo zmanjkalo do odličja. Najprej je z brezhibnim šolskim metom porazil Gruzijca Zvijadija Hanjaljašvilija, v četrtfinalu pa ga je presenetil Rus Aleksander Mihaljin. Borba je bila ves čas izenačena, nato pa ga je Rus le nekaj sekund pred koncem zvalil na bok in si priboril prednost, ki je do konca ni izpustil iz rok. V repasažu je bil Ceraj predčasno z iponom boljši od Črnogorca Marka Radulovića, ko sta bili do konca še dve minuti.

V borbi za bron se je Ceraj enakovredno boril z Litovcem Mariusom Paskevičiusom, z izjemo dveh opominov pa nobenemu ni uspelo pridobiti prednosti. Borba se je nato prevesila v podaljšek dodatnih treh minut, kjer pa varovanec bistriškega trenerja Franca Špesa ni našel recepta za enoročni gard nasprotnika, ki je Ceraja presenetil z vazarijem (7:0) v prvi minuti dodatnega dela.

"Res mi je žal, peti sem že bil, kolajne še nimam. Spet sem bil blizu, spet se mi je izmuznila. Ampak gremo naprej, ne bom odnehal, dokler je ne dobim. Pravijo, da so moja leta najboljša za težkaše, torej sem na pravi poti. Litovec me je neprestano silil z enoročnim gardom v levo stran, kar mi ni ustrezalo, nikakor nisem našel recepta, kako ga premagati. Ampak se ne predajam, čaka nas najpomembnejša tekma, še bolj bom treniral, čeprav je velik problem doma najti sparing. To sem mi na teh velikih tekmovanjih še kako pozna," pa je po vnovičnem petem mestu dejal Ceraj.

Prvenstvo je bilo za Slovenijo spet uspešno, saj je prvi dan bron osvojil Rok Drakšič (do 66 kg), v petek pa je do brona prišla še Raša Sraka Vuković. V nedeljo bo v Čeljabinsku na sporedu še ekipno prvenstvo, vendar pa slovenska reprezentanca ne bo nastopila.