Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviza) Štruklja vlada namreč na pogajanjih ni ponudila nobenega približevalnega predloga, ki bi se bistveno razlikoval od predloga, ki ga je z zakonom za uravnoteženje javnih financ poslala v DZ.

"Državna sekretarka Mojca Škrinjar je predlagala le, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28, vendar gre za predlog, ki je bolj tolažilne oziroma simbolne narave," je za STA dejal Štrukelj.

Na pogajanjih so predstavniki vlade sindikatom po besedah glavnega tajnika Sviza ves čas dopovedovali, da bi morali imeti sindikati približevalni predlog, a po besedah Štruklja vladna stran ne razume, da je njihova zahteva za "umik standardov in normativov povezana s pristajanjem na nižanje plač, ki bo v šolstvu bistveno večje kot kje drugje". V zvezi s tem jim je po Štrukljevih besedah Škrinjarjeva sicer danes povedala, da nima mandata za umik predlaganih normativov in standardov.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, kjer so potekala današnja pogajanja, pa so v sporočilu za javnost zapisali, da Škrinjarjeva ob koncu pogajanj z zadovoljstvom ugotavlja, da so tokrat vendarle stekla pogajanja o normativih. Pojasnjujejo tudi, da je ministrstvo v znak približevanja umaknilo ukrep povečanja števila učencev v razredu osnovne šole (OŠ) z 28 na 30.

Pogajanja o normativih naj bi se po današnjem dogovoru nadaljevala v četrtek ob 10. uri. Štrukelj pa je do zdaj že večkrat povedal, da so zaposleni v izobraževanju pripravljeni pristati na znižanje plač, nikakor pa ne mislijo popustili pri standardih in normativih.

Glede pogajanj v podskupini, ki se pogaja o plačah v javnem sektorju, je Štrukelj, ki vodi tudi Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije, povedal, da pisnega predloga vlade, ki ga je obljubila v ponedeljek, danes do 16. ure še niso prejeli. Naj bi se pa pogajanja o tem nadaljevala v sredo ob 14. uri, vendar ne na vladi kot do zdaj, ampak na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, je povedal.

Kdaj se bo dobila še tretja pogajalska podskupina, to je podskupina za področje socialnih pravic, pa Štrukelj tudi danes ni vedel povedati. Kot je dejal, je namreč minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak na seji Ekonomsko-socialnega sveta napovedal korekcije v tem delu zakona za uravnoteženje javnih financ, ki pa jih sindikati še niso dobili. Ko jih bodo prejeli, bodo imenovali tudi osebo, ki bo vodila pogajanja s sindikalne strani, je povedal.

Pogajalski strani sta podskupino ustanovili pred tednom dni na začetku pogajanj o stavkovnih zahtevah. Takrat se je podskupina tudi prvič sestala, vendar konkretnega napredka ni bilo. Štrukelj je pred tednom dni opozoril, da so tri četrtine vseh prihrankov v proračunu na šolstvu, znanosti in kulturi, kar se mu zdi skrajno problematično in za razliko od drugih razvitih držav v Evropi nenavadno.

V zadnjem tednu so najbolj intenzivno potekala pogajanja o plačah. V ponedeljek so se dogovorili, da bo vlada še danes sindikatom pisno poslala svoj zadnji predlog, v katerem predlaga odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, 10-odstotno znižanje plač in 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres. Pogajanja bodo nadaljevali v sredo. Tretja pogajalska podskupina, zadolžena za pogajanja o posegih v socialne pravice, pa še ni začela z delom. Za sindikate sporne ukrepe je vlada zapisala v predlog zakona za uravnoteženju javnih financ.