Dobiček iz poslovanja skupine je bil nižji za 17 odstotkov in je znašal 2,82 milijarde dolarjev. Novartis je v četrtletju vknjižil 13,74 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, je švicarski koncern zapisal v sporočilu za javnost. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je rezultat v skladu s pričakovanji analitikov.

Farmacevtska enota je prihodke od prodaje v prvem četrtletju okrepila za dva odstotka na 7,8 milijarde dolarjev, medtem ko je družba Alcon vknjižila 2,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar pomeni petodstotno rast. Prihodki od prodaje Sandoza, v okviru katerega deluje tudi ljubljanski Lek, pa so bili nižji za 10 odstotkov in so znašali 2,1 milijarde dolarjev, pri čemer v Novartisu izpostavljajo močno lansko prvo četrtletje. Sandoz je bil zaradi močne konkurence tudi prisiljen v zniževanje cen, medtem ko je obseg prodaje ostal praktično nespremenjen.

V enoti za cepiva in diagnostiko je Novartis zabeležil 299 milijonov dolarjev prihodkov od prodaje, kar pomeni 19-odstotni upad v primerjavi s sicer zelo močnim prvim četrtletjem leta 2011. V enoti za zdravje potrošnikov pa so prihodki od prodaje znašali 932 milijona dolarjev, kar prav tako pomeni 20-odstotno znižanje na letni ravni. To gre predvsem na račun težav v tovarni v ameriškem mestu Lincoln.

"Pričakovali smo zahtevno prvo četrtletje in ga zaključili v skladu s pričakovanji," je po poročanju AP v telekonferenci z novinarji rezultate komentiral izvršni direktor Novartisa Joe Jimenez. Poudaril je, da bo Sandoz počasi znova zagnal proizvodnjo v tovarni v Lincolnu, ki so jo lani morali zaustaviti zaradi domnevne kontaminacije zdravil za zniževanje pritiska. V prvem četrtletju je to zaprtje Novartis stalo okoli 200 milijonov dolarjev.

V celotnem letošnjem letu Novartis pričakuje, da bo ob neupoštevanju gibanja valutnih tečajev zabeležil prihodke od prodaje na ravni lanskih. Sicer bo na same prihodke vplival močan dolar, ki naj bi jih znižal za dva do tri odstotke. Enak negativni vpliv naj bi neugodni menjalni tečaji imeli na dobiček iz poslovanja.