Protestniki in organizacije, ki se borijo za človekove pravice, so vodstvu formule 1 očitali, da jih je kraljeva hiša zlorabila za olepšanje prikaza realnega stanja in prikaz lepše slike o državi. Tudi med dirko so po državi namreč potekale demonstracije in spopadi z varnostnimi silami.

Ecclestone ima o kritikah drugo mnenje in pravi, da je tudi formula 1 pripomogla k temu, da se o težavah v tej kraljevini razpravlja. A ne le protestniki v Bahrajnu, tudi številni mediji po svetu so kritizirali "ignorantsko in cinično držo" Britanca v odnosu do socialnih in družbenopolitičnih odnosov v zalivski državi.

"Oblastniki v državi so dirkališče zaščitili pred protesti. Formula 1 ne kaže stanja v državi," so zapisali pri španskem časniku Sport. "Bahrajnski kralj stavi na represijo. Nasilno je preprečil demonstracije, medtem ko so dirkalniki divjali po stezi," so zabeležili pri Periodicu. Britanski Independent pa piše, da formula 1 s tem nastopom ni škodovala le sebi, ampak vsemu športu, avstrijski Die Presse pa, da gre za zmago z grenkim priokusom.

Ecclestone pa je gluh prav za vse kritike. Trdi, da je zanimanje v Bahrajnu in širši regiji za formulo 1 vse večje, zato bo dirka v koledarju tudi prihodnje leto. Prvič je Bahrajn dirko gostil že leta 2004, pet let pozneje pa prvič tudi sosednji Abu Dabi.

Dodaten razlog za dirko v Bahrajnu je dejstvo, da imajo številne ekipe formule 1 tesne poslovne povezave z zalivskimi državami in nekatere so finančno celo odvisne od tamkajšnjih pokroviteljev.