Krka je v sporu z družbo AstraZeneca AB in njeno hčerinsko družbo AstraZeneca A/S uveljavljala, da patent NO 307 378 obsega samo esomeprazol z visoko optično čistostjo (ki presega 99,8 odstotka enantiomernega presežka), enako kot je AstraZeneca omejila izum v vseh državah članicah Evropske patentne konvencije.

Trgovsko sodišče v Oslu je v nasprotju s trditvami Krke odločilo, da je obseg izuma na Norveškem širši, ter patent NO 307 378 obsega esomeprazol, katerega optična čistost presega 98 odstotkov. Zato tudi Krkin proizvod, ki ima sicer optično čistost nižjo od 99,8 odstotka, a višjo od 98 odstotkov, pade v obseg patenta NO 307 378 in patent krši.

Krka Sverige je svoj proizvod na Norveškem prodajala od oktobra do decembra 2010, potem pa ga je na podlagi odločbe izvršilnega sodišča v Oslu s trga umaknila. Zdaj mora družbi AstraZeneca povrniti izgubljeni dobiček v obdobju prodaje zdravila na Norveškem.

Odločba sodišča ni pravnomočna. Krka bo zoper odločbo vložila pritožbo, je družba danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.