Obtožen je umora 77 ljudi in številni svojci ubitih so v živo ali v posebej zanje prirejenem prenosu spremljali dogajanje v sodni dvorani, kjer je imel Breivik včeraj priložnost prebrati trinajst strani dolgo izjavo, ki jo je označil za "temelj moje obrambe". V njej je svoj bombni napad v Oslu, ki je vzel osem življenj, in strelski pohod na otoku Utoya na isti dan, v katerem je ubil 69 članov podmladka laburistične stranke, s povsem umirjenim in monotonim glasom označil za "najbolj prefinjen in veličasten politični napad v Evropi po drugi svetovni vojni".

O pobiti mladini je dejal, da "tisto niso bili nedolžni apolitični otroci, ampak osebe, ki so si aktivno prizadevale za multikulturnost". Kritiziral je norveške oblasti in vso Evropo zaradi zagovarjanja multikulturalizma, pozival proti muslimanski imigraciji in liberalizmu ter se oklical za branilca norveškega naroda. Za izjavo je porabil debelo uro ali dvakrat več od odmerjenega časa. Sodnica ga je štirikrat opozorila, da je predolg, a mu je vseeno pustila prebrati vseh trinajst strani izjave, v kateri se je dotaknil celo indijanskega poglavarja Sedečega bika ter se vprašal, ali je bil terorist, ker se je bojeval za pravice ameriških domorodcev.

Prodajal diplome in spričevala

Sojenje Breiviku, ki poteka dvesto metrov od mesta, kje je razgnalo njegov avtomobil-bombo, se je nato nadaljevalo z zaslišanjem. To ni bilo soočenje povzdignjenih glasov in ostrih besed, ampak nenavadno blag pogovor Breivika in tožilke Inge Engh. Oba sta sedela in se mirno pogovarjala, toda njeno zaslišanje je hladno in sistematično razkrivalo Breivikove neresnice in črne pike, od pretiranega poveličevanja lastne politične preteklosti do posla z izdajanjem lažnih diplom in spričeval, s čimer je zaslužil, preračunano, 530.000 evrov. Prisilila ga je, da se je denimo odmaknil od trditev, da pripada organizaciji vitezov templjarjev, in priznal, da obstaja le nekaj posameznikov, s katerimi je bil v stikih ter da je deloval kot samostojna celica. Na vprašanje tožilke, kaj je najbolj vplivalo na njegovo ideologijo in svetovni nazor, je Breivik, ki ni končal srednje šole, odvrnil: "Wikipedia".

Ne njegove izjave ne zaslišanja sodišče ni dovolilo predvajati po televiziji. Že tako ali tako je bilo precej nelagodja, ker je govoril tako dolgo, in ocen, da bo nastop izkoristil za širjenje svojih pogledov.

S sodišča zaradi Facebooka

Zaslišanje Breivika se bo danes nadaljevalo in bo skupno trajalo pet dni, sojenje pa deset tednov. Med procesom ga podrobno opazujejo forenzični psihiatri. Njihovo mnenje bo morda bistveno za usodo Breivika. Sodišče mora namreč poleg ugotavljanja krivde presoditi, ali je bil med napadom prišteven, o čemer obstajata dve različni izvedenski mnenji. Če bo ugotovilo, da je bil prišteven, mu grozi 21 let zapora, ki ga lahko neomejeno podaljšujejo, če bodo ocenili, da predstavlja nevarnost. V primeru neprištevnosti bi bržčas do smrti ostal v psihiatrični ustanovi. Breivikovi odvetniki spodbijajo trditve o neprištevnosti, sam pa pravi, da bi bila takšna ocena "hujša od smrti".

V ponedeljek je Breivik napade priznal, a se je izrekel za nedolžnega, saj jih je izpeljal "iz nuje", kot je rekel (in ne samoobrambe, kot so sprva tolmačili na sodišču).

Še pred pričanjem Breivika so včeraj izločili enega od sodnikov-porotnikov. Na dan je namreč prišlo, da je na družabnem omrežju Facebook že pred časom zapisal, da bi morali Breivika obsoditi v smrt, pri čemer Norveška takšne kazni sploh ne pozna. Sodni senat je na Norveškem sestavljen iz dveh profesionalnih sodnikov in treh civilistov oziroma sodnikov-porotnikov.