Stanje ni bilo nič kaj rožnato niti včeraj zjutraj pred prvim treningom. Ko sta s kapetanom Tomažem Razingarjem prva zadrsala na led, sta lahko le zmajevala z glavo. Igrišče je bilo mehko, zareze vanj so bile nenavadno grobe, tudi vode je bilo precej. Kopitar je bil tedaj prepričan, da so se njegovi dvomi uresničili, vendar so se razmere kaj hitro zasukale. Ko so hokejisti razdrsali zamrznjeno površino, so si lahko vsi oddahnili. Led je z odliko prestal prvi preizkus, zato je bil lahko tudi Kopitar v posebnem intervjuju za Dnevnik pred jutrišnjim začetkom prvenstva precej bolj sproščen.

Selektor, v tej vlogi vas čaka drugo večje tekmovanje. Povejte nam, ali kaj lažje spite kot lani pred Slovaško?

Ne, nič lažje. Lahko da je samo še težje. Lani ob tem času smo v prvem delu tekmovanja lovili predvsem presenečenja, zdaj bodo prve tri tekme odločale o marsičem. Treba je biti dobro pripravljen in zdaj kaže, da tudi smo. Zelo zavzeto moramo igrati od prve do zadnje minute. Turnir bo zelo naporen, zelo težak. Seveda pa imamo svoj cilj, to je uvrstitev med elito. Če tega ne bi imeli, ne bi imeli tukaj kaj početi.

Skrbi vas torej dejstvo, da bo Slovenija morala igrati na zmago. Še kaj?

Predvsem to. Popravnih izpitov ni prav dosti oziroma jih ni. Na to se torej ne moremo zanašati. Prav vsako tekmo moramo igrati maksimalno zbrano in disciplinirano na vsakem koščku ledu.

Več kot mesec dni ste se pripravljali na prvenstvo. Občutki?

S pripravami sem zadovoljen. Že zaradi tega, ker nam je kljub nepopolni ekipi uspelo odigrati štiri tekme. To je izkušnja za naprej, bo pa treba v prihodnje dobiti več nasprotnikov za več pripravljalnih dvobojev. Predvsem zato, da ne bo prišlo do prenasičenosti na treningih. To se dogaja, ko zgolj vadiš in vadiš, nimaš pa pravih tekem.

Kaj ste odkrili v zadnjem mesecu? Zelo spoštljivo ste denimo govorili o Anžetu Kuraltu.

Zagotovo. To so pozitivne stvari. Sicer pa vedno odkriješ kaj novega. Pri nekaterih veliko pozitivnega, spet pri drugih pa kakšne težave, ki jih prej nisi poznal.

Je v Stožicah najboljša slovenska postava, če izvzamemo hokejista iz NHL, vašega sina Anžeta in Jana Muršaka?

Manjka zagotovo Edo Terglav. Predvsem zaradi njegovega pristopa do igre in vpliva v slačilnici. Terglava moram izpostaviti, prav gotovo pa tudi Jana Urbasa. On vsekakor spada v reprezentanco, a je že drugo sezono zapored poškodovan. Sicer pa se nimamo kaj pritoževati. Fantje so pripravljeni in večinoma brez poškodb.

To je vsekakor lahko velika prednost. Kje vse še vidite dobre strani?

Prepričan sem, da v gledalcih. Vedno, kadar je bilo prvenstvo v Ljubljani, je bilo vzdušje enkratno. Računam, da bo tudi v Stožicah podobno, da nas bo narod spodbujal, naša naloga pa je, da uresničimo njegove želje.

O slabostih reprezentance lahko govorite? Kaj bi se dalo izboljšati?

Pred takšnim tekmovanjem je najbolj pomembno, da gledaš s pozitivne strani. Če bi iskal slabe stvari, bi jih gotovo našel, a naj ostanejo kar tam, kjer so.

Lahko od Slovenije pričakujemo podobno igro kot lani v Bratislavi, ko ste želi pohvale z vseh strani?

Sigurno. Še več, pričakujem, da smo nadgradili sistem z zadnjega šampionata na Slovaškem. Torej da bo igra še za odtenek boljša, kar pomeni malo bolj napadalna, vendar hkrati odgovorna. Razlike bodo majhne, pristop pa mora biti enak kot lani. Želja po dokazovanju in končnem uspehu mora biti na vrhuncu.

Preizkusili boste oba vratarja. Kdo bo branil jutri proti Veliki Britaniji?

Ne bi še o tem govoril, ker še nismo imeli sestanka z vratarji. Vem pa, kako bo vse skupaj potekalo. Ko jim bom povedal, boste izvedeli tudi novinarji. Bosta pa v Stožicah branila tako Kristan kot Hočevar. Kot rečeno, je pet tekem v sedmih dneh absolutno preveč zgolj za enega vratarja.

Bo pa tokrat precej bolj zahtevno prvenstvo kot včasih. Reprezentance so bistveno bolj kakovostne.

Res je. Za to je poskrbela Mednarodna hokejska zveza, ki je divizijo I naredila bolj atraktivno. Tukaj so različni slogi hokeja, vendar mi se ubadamo v pretežni meri zgolj sami s seboj. Treniramo svoj slog, odpravljamo napake po najboljših močeh, imamo pa nalogo, da spremljamo nasprotnike in zberemo čim več informacij.