Ob našem klicu pa pri Zdovcu polfinalni obračun še ni bil v ospredju: "Še vedno sem v šoku. V četrtek smo igrali v ruskem prvenstvu tekmo s Triumphom, ki je odločala o naši usodi. Tako so nas okradli, da mi še vedno ni nič jasno. Samo v prvi četrtini so nam dosodili sedem prekrškov v napadu. Več kot očitno je, da nas nekateri ne želijo videti med prvimi štirimi moštvi. Zdaj smo izgubili vse možnosti, da se vmešamo v boj za prvaka. Česa podobnega še nisem doživel. Agent mi je po tekmi dejal, da sem iz lige ABA odšel zaradi sodnikov, zdaj pa se mi dogajajo še hujše stvari."

S kakšnimi pričakovanji odhajate na zaključni turnir EuroCupa?

Cilj je, da gremo do konca. A tako razmišljajo tudi preostala tri moštva. Zavedam se, da nas čaka težka pot, saj so Himki, Lietuvos Rytas in Valencia odlične ekipe. Vsekakor bo zanimivo. Pričakujem dobre tekme, predvsem pa se veselim korektnega sojenja, kar za rusko prvenstvo ne morem reči.

Je bila uvrstitev na zaključni turnir EuroCupa pred sezono med prioritetnimi cilji?

Takoj, ko sem prišel, sem postavil visoke cilje. V vseh tekmovanjih - ruskem pokalu in prvenstvu, ligi VTB in EuroCupu - je bil cilj uvrstitev med prve štiri. V ruskem pokalu in EuroCupu nam je to uspelo, v ligi VTB nas čaka spopad z Maljkovićevim Kubanom za mesto na zaključnem turnirju, v ruskem prvenstvu pa to ni bilo mogoče, saj smo se zaleteli v zid. Ne bom rekel, da imamo ogromen proračun, a imamo zelo solidnega, zato ga je treba "pokriti" z visokimi cilji. Motiv je v EuroCupu še nekoliko večji, saj dobi zmagovalec vozovnico za evroligo.

V polfinalu vas čaka obračun s Himkijem, ki vas je v letošnji sezoni dvakrat že premagal.

Toda obakrat so nas pošteno okradli. Ne govorim to zaradi tega, da bi opravičil poraza, a tako je bilo. Zato se tudi tako veselim evropskih sodnikov. Himki je močna in izkušena ekipa ter favorit za napredovanje v finale. Mi smo na zaključnem turnirju avtsajderji, a kljub vsem poškodbam, ki nas mučijo, sem prepričan, da se lahko enakovredno kosamo z vsemi tremi moštvi.

Bo imel Himki prednost, ker igra na domačem igrišču? Dejstvo namreč je, da na tekmah v ruskem košarkarskem prvenstvu vlada gledališko vzdušje.

Domač teren je ne glede na vse vedno določena prednost. A se povsem strinjam s trditvijo, da v Rusiji ni pravega vzdušja na tekmah, čeprav ima Himki na tekmah morda še največ gledalcev.

Pred kratkim ste bili v EuroCupu izbrani za trenerja sezone. Zagotovo vam ta naziv precej laska?

Vsakemu trenerju bi podelil to priznanje, saj je naš posel izredno težak in stresen. Toda saj veste, kako je - zmagaš tri, štiri tekme, pa prejmeš priznanje, ko pa dve ali tri izgubiš, te pa že menjajo. (Smeh.) Je pa to priznanje za celoten klub, saj trener sam ne more storiti veliko. EuroCup smo odigrali res dobro. Izgubili smo samo na eni tekmi, pa še ta ni odločala o ničemer. Dosežek v Evropi nam daje zadoščenje, da smo kakovostna ekipa, medtem ko v ruskem prvenstvu zaradi sodnikov in pravila, da morata biti v vsakem trenutku na parketu dva Rusa, tega nikakor ne moremo pokazati.

Preko medijev vam je za priznanje čestital tudi Patrick Beverley, ki je dejal, da boljšega trenerja v karieri še ni imel...

Patrick je še mulec, ki v svoji karieri niti še ni imel veliko trenerjev. (Smeh.) Šalo na stran - igralce, ki imajo energijo, te poslušajo in imajo pravi karakter, izredno rad treniram. Takim tudi lažje oprostiš napake. Beverley je bil izbran za najkoristnejšega igralca sezone v EuroCupu, pred njim pa je še lepa kariera, če bo le delal tako zavzeto, kot to počne zdaj.

V ligi VTB se boste za mesto na zaključnem turnirju udarili, kot ste že omenili, z Maljkovićevim Kubanom.

Liga VTB se igra za nič, bolj za prestiž, zato uvrstitev na zaključni turnir niti ni tako pomembna. Osredotočeni smo na EuroCup in ruski pokal. Je pa liga VTB v Evropi za evroligo zagotovo drugo najkakovostnejše tekmovanje. Kljub vsemu bomo naredili seveda vse, da Kuban premagamo. Morda bomo zaradi krivice, ki se nam je zgodila v ruskem prvenstvu, še nekoliko bolj motivirani.