V pismu poslancem, ki ga je na svojem blogu objavil poslanec SD Dejan Židan, piše, da sta avtorica pisma in njen partner oba zaposlena, eden v javnem sektorju, drugi pa v gospodarstvu. Oba imata desetletno delovno dobo in delovno mesto, ki zahteva visokošolsko oziroma univerzitetno izobrazbo. Prejemata srednjo neto plačo in 53 evrov otroškega dodatka za štiričlansko družino. Pred leti sta se odločila, da rešita stanovanjski problem, saj nista imela pogojev, da bi živela doma. S partnerjem sta vzela stanovanjska kredita, ki ga bosta odplačevala še nekaj let. Kredita skupaj znašata 653 eurov, skupni stroški brez hrane, obleke, kabelske televizije, dnevnega časopisja in drugih priboljškov tako znašajo 1253 eurov.

Varčevalni ukrepi bi družinski proračun zmanjšali za četrtino

S predlaganimi ukrepi bi se njihov družinski proračun občutno skrčil ravno v trenutku, ko pričakujejo petega člana. Ukinitev otroškega dodatka za 7. in 8. razred bi jih prizadela za najmanj 53 EUR. Znižanje plače javnega uslužbenca in znižanje porodniškega nadomestila bi družinski proračun oklestila še za 322 EUR, povečanje plačila javnega vrtca pa za vsaj 250 EUR.

Ukrepi bi skupen družinski proračun prizadetli za najmanj 625 EUR, torej za precej več kot četrtino sedanjih prejemkov, upoštevaje še povečanja družine. Ob tem je potrebno odmisliti tudi subvencijo mladim družinam, ki nadomešča nekoč davčno olajšavo za rešitev stanovanjskega kredita.

Varčevalni ukrepi bi lahko poslabšali zdravje in dvignili stroške zdravstva

"Žal, naša družina v najtežjih časih ne bo mogla zaprositi za nikakršno denarno pomoč, glede na plači in nepremičnino v kateri živimo,“ piše v pismu in dodaja: "Celo skrajen primer razmišljanja je, zapustiti trg dela, se odpovedati nepremični, v kateri živimo in se poslužiti socialnih transferjev, saj bi bila tako petčlanska družina glede na socialno pomoč, enkratno socialno pomoč, oprostitev oz. minimalno plačilo vrtca, subvencijo za najemnino stanovanja, dodatka za veliko družino, pomoč ob rojstvu otroka, oprostitev plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje itd. neprimerljivo na boljšem, kot bomo sedaj.“