Čeprav posojila ne bosta prejela niti Energoplan niti Gradis Skupina G, bo črpanje svežih sredstev Grepa verjetno odvisno od odločitve sodišča. Tako kot pri najemu stomilijonskega posojila za gradnjo stadiona pred leti bosta tudi pri najemu svežega posojila Grepa morali najverjetneje jamčiti obe podjetji. Poroštvo za posojilo pa posredno pomeni dodatno obremenitev za podjetji. Kakršno koli dodatno obremenitev podjetja v postopku prisilne poravnave pa mora odobriti sodišče. Glavni izvršni direktor Energoplana Oktavijan Aram je ocenil, da soglasje sodišča za poroštvo Grepu, če bi bilo sploh potrebno, ne bi smelo predstavljati problema, saj bo namenjeno financiranju tekočega posla.

Po naših informacijah Energoplan izkazuje negativni kapital že na zadnji dan tekočega leta. Aram je to sicer potrdil, vendar poudaril, da so šele sedaj v bilancah izvedli slabitve za nazaj. "Razlog za insolventno stanje pa je, da tri mesece nismo poravnali prispevkov iz naslova plač," je dodal.

Po njegovih zagotovilih načrt prisilne poravnave, ki ga bodo v nekaj dnevih naslovili na sodišče, temelji na realnih postavkah. "V letošnjem letu bomo zaključili za 9,5 milijona evrov projektov, poleg tega pa tržimo še dve garažni hiši," je pojasnil Aram. Ob tem priznava, da bo izvedba prisilne poravnave Energoplana odvisna od dokončanja stadionskega kompleksa. Po naših informacijah banke ne dajejo velikih možnosti nameravani prodaji Grepa. Kot smo nedavno razkrili, se namreč zanj zanima ameriški sklad ICON Capital Group iz Atlante. Toda Aram je prepričan o nasprotnem: "Pismo o nameri je resen dokument in vključuje obsežno in temeljito finančno analizo, ki bo podlaga za nadaljnje dogovore."

sebastjan.morozov@dnevnik.si