Pred novo sezono je največ zanimanja veljalo elitnemu razredu, tudi zaradi novih pogonskih strojev, ki so zdaj 1000-kubični in ne več 800 kot doslej. V pripravah na novo sezono je blestel Stoner, vseeno pa so njegovi tekmeci nekaj upanja, da ni nepremagljiv, dobili na sobotnih kvalifikacijah, saj ga je Lorenzo premagal in potisnil na drugi startno mesto.

Avstralca pa to ni zmedlo, saj je vajeti dirke po treh krogih spet prevzel v svoje roke in si že nabal nekaj sekund prednosti pred Lorenzom in Pedroso. Kazalo je, da bo brez težav zmagal, toda prednost pred obema zasledovalcema se je začela topiti. Štiri kroge pred koncem so bili že povsem skupaj, Lorenzo je napadel in bil uspešen, krog pozneje pa je poskusil še Stonerjev moštveni sotekmovalec Pedrosa in tudi on švignil mimo Avstralca.

Do konca se nato vrstni red pri vrhu ni spremenil; Lorenzo je imel na cilju osem desetink prednosti pred rojakom, dve sekundi pa pred Avstralcem. Drugi dirkači tokrat niso bili enakovredni, saj je Britanec Cal Crutchlow, tretji iz kvalifikacij, zaostal že 17 sekund, vseeno pa za nekaj desetink premagal moštvenega kolega Andreo Doviziosa in bil četrti.

Italijanski zvezdnik Valentino Rossi je bil lahko po dirki le za spoznanje manj nezadovoljen kot po kvalifikacijah, ki jih je končal šele na 12. mestu, saj je prva dirka pokazala, da se konkurenčnost njegove naveze z Ducatijem po lanski slabi sezoni ni veliko izboljšala in večkratni svetovni prvak se je moral zadovoljiti zgolj z desetim mestom.

"Nisem pričakoval, da lahko tukaj zmagam, ko je Stoner pobegnil. Podobno je bilo v Jerezu leta 2010, zdelo se mi je, da ni nobenih možnosti. A nikoli se ne predam, Casey pa je na koncu nekoliko popustil in izšlo se je," je bil na koncu zadovoljen Lorenzo. Avstralec pa je po dirki priznal, da so ga pestile bolečine v rokah, zaradi česar je težko zdržal vso dirko, v zadnjih krogih pa se mu je ritem povsem porušil in je bil tako obsojen na tretje mesto.

V razredu moto2 je dolgo vodil Švicar Thomas Lüthi, ki pa je ob prehitevanju Marca Marqueza nekaj krogov pred koncem moral zapeljati na robnik in je padel na peto mesto. Po napetem obračunu do zadnjega zavoja je zmagal je Španec pred Andreo Iannonejem, tretji je bil še en španski dirkač Pol Espargaro.

Novi razred v SP, moto3, ki je zamenjal prejšnjega do 125 ccm, je s prvo zmago postregel prvemu favoritu Špancu Mavericku Vinalesu, drugi je bil Italijan Romano Fenati, tretji pa Nemec Sandro Cortese.

Sezona se bo z drugo driko nadaljevala v Jerezu 29. aprila.