Novi tlakovci, zelenice, fontane

Julija bodo začeli obnavljati Prešernovo, Stanetovo in Lilekovo ulico, medtem ko Linhartova in del Savinove ulice prideta na vrsto februarja prihodnje leto. Obnove se bodo torej lotili postopoma, sicer pa nameravajo v celoti zamenjati komunalno, energetsko in telekomunikacijsko infrastrukturo, položiti nove tlake in poskrbeti še drugo opremo, ki bo mesto naredilo bolj privlačno. Da podizvajalci ne bi imeli težav, so jim v pogodbi zagotovili, da bodo plačilo za opravljeno delo prejemali sproti.

Trgovci in gostinci se gradbenih del seveda bojijo, saj so prepričani, da bodo izgubili dobršen del prihodka. "Že zdaj nam je težko, potem pa bo še težje. Samo nekaj nas je še, ki vztrajamo, večina malih obrtnikov je obupala in odšla iz mesta, ker niso mogli preživeti. Najemnine so visoke, kupcev pa ni. Ljudje raje nakupujejo v velikih trgovskih središčih na obrobju mesta, kjer lahko brezplačno parkirajo v velikih garažnih hišah. Zdaj, ko bodo obnavljali mesto, bo kupcev še manj. Gospe v visokih petah ne bodo hodile po gradbišču, mamice z otroškimi vozički pa prav tako ne," je zaskrbljena Nataša Smole, ki ima v lasti več lokalov v središču mesta.

Potreben bo strpen dialog

Po njenih besedah se na občini premalo zavedajo, da bo obnova mestnega središča povzročila ogromno socialnih težav, saj gostinci in trgovci ne bodo imeli niti za najemnino, če bodo lokali prazni. "Zelo jim zamerim, ker se z nami sploh niso pripravljeni resno pogovarjati. Ko sem pred časom na Obrtni zbornici Celje organizirala sestanek, da bi sedli za skupno mizo in poiskali pametno rešitev, nam je predstavnik občine Roman Kramer takoj povedal, da se mu zelo mudi naprej in da ima za nas samo 15 minut časa. Zdi se mi, da smo od vseh pozabljeni in da ne razumejo, da moramo tudi mi preživeti. Če bi imeli v mestu garažno hišo, bi bilo za vse lažje. Za kupce in za nas," je bila kritična Smoletova.

Župan Šrot razume pomisleke ljudi, ki delajo ali živijo v mestnem jedru, in jim obljublja, da jih bo občina redno obveščala v poteku projekta. Že ta ponedeljek bodo organizirali sestanek, na katerega bodo povabljeni vsi, ki zaradi gradnje pričakuje nevšečnosti. "Od izvajalca pričakujemo, da se bo dobro organiziral, da bo delo potekalo čim hitreje in da bo mesto ves čas odprto, da bodo torej ulice prehodne. Stanovalce, trgovce, gostince in vse preostale, ki v mestnem jedru opravljajo kakšno dejavnost, prosimo za potrpljenje. Pred približno pol leta sem bil v centru Bruslja, in čeprav je bilo zaradi obnovitvenih del vse razkopano, je življenje normalno teklo naprej," je poudaril Šrot.