Vlada želi z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov, je razvidno iz izhodišč za uravnoteženje javnih financ, ki jih je vlada danes poslala socialnim partnerjem.

Kot je dejal Tajnikar, to še vedno niso številke, ki bi odpravile zadolževanje države v ožjem smislu besede. "Je pa verjetno skoraj nemogoče storiti kaj več. Predvsem je zelo razumljivo, da teh ciljev ni mogoče doseči tako, kot je vlada sprva načrtovala," je dejal in spomnil, da vlada ni želela poseči v prejemke ljudi.

To, da vlada hiti z odpravljanjem primanjkljaja v državnem proračunu, je po mnenju Tajnikarja sicer razumljivo, a z vidika gospodarske rasti zelo nevarno. "Če vlada ob tem ne bo naredila nekaterih drugih potez, zlasti teh, ki so povezane s kreditnim krčem in z investicijami podjetniškega sektorja, se nam lahko zgodi, da bomo še bolj tragično padli v gospodarski rasti in zaposlenosti, to pa pomeni tudi v splošnem standardu," je dejal.

Tajnikar opozarja, da bi bilo to za Slovenijo precej slabo. "Res bi bili manj zadolženi, ampak nikjer se ne bi pojavil noben izhod iz krize. Nevarnost je, da bomo čez leto dni ugotovili, da smo v določeni meri sicer rešili problem zadolženosti države, da pa bomo imeli tragično nizko gospodarsko rast in visoko brezposelnost," je sklenil ekonomist.

Antauer: Gospodarstvu je treba pomagati, ne krčiti investicij

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je v prvem odzivu na izhodišča za uravnoteženje javnih financ izrazil zaskrbljenost, ker namerava vlada varčevati tudi pri investicijah. "Bojim se, da bo gospodarstvu treba pomagati, če hočemo iz česa polniti blagajno oz. proračun," je dejal za STA.

Vlada namerava s pomočjo zmanjševanja investicij, subvencij in drugih programov letos in v prihodnjem letu skupaj privarčevati 270 milijonov evrov, v obeh letih po 135 milijonov. "Kar se investicij tiče, nisem najbolj zadovoljen," je povedal Antauer, ki sicer še ni preučil natančnih številk.

Antauer bi pričakoval, da bi spodbujanju gospodarstvu vsaj v letu 2013 namenili nekaj več denarja. "Skrbi me, da bo tisti del, ki ne razume, da je vrag vzel šalo, protestiral in se upiral na vse kriplje. Oni definitivno še niso razumeli, kdo je tisti, ki financira njihove plače," je dejal in dodal, da bodo o teh načrtih še razpravljali.

Vlada želi z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov, je razvidno iz izhodišč za uravnoteženje javnih financ, ki jih je vlada danes poslala socialnim partnerjem.