Kot so danes sporočili iz Primorja, je bilo finančno stanje družbe ob nastopu mandata novega vodstva oktobra lani zelo težko. Družba zaposlenim ni izplačala plač v zakonsko zahtevani minimalni višini že za avgust in september ter ni imela sredstev za izplačilo oktobrskih plač. Z 18. novembrom bi bila tako insolventna po kriteriju treh neizplačanih minimalnih plač.

Vse likvidno premoženje Primorja je bilo takrat pod hipoteko, banke pa niso bile pripravljene dodatno financirati niti družbe Primorje niti ostalih podjetij v skupini, saj prejšnja uprava ni izpolnila zahtev iz pogodbe o moratoriju na odplačilo posojil. Družba tako ni več dobila novih bančnih garancij za nastopanje na javnih razpisih oz. za pridobivanje novih poslov.

Lastniški delež Primorja v Rudisu, ki je tehnološko podjetje in ne predstavlja osnovne dejavnosti gradbeništva, je bilo še edino neobremenjeno likvidno premoženje, pravijo v Primorju in dodajajo, da so pred prodajo Rudisa izvedli ustrezne cenitve in pridobili več ponudb. Izbrana ponudba je za več kot 10 odstotkov presegala uradno cenitev, soglasje k prodaji so podale vse banke upnice, so zapisali.

Primorje je kupnino v celoti porabilo za preprečitev plačilne nesposobnosti (izplačilo plač zaposlenim, zagotavljanje hrane in ogrevanja za zaposlene) ter najnujnejše tekoče stroške za ohranjanje dejavnosti na gradbiščih. S tem je Primorje po lastnih navedbah pridobilo čas za pripravo sanacijskega programa in s tem priložnost za dogovor z bankami in zagotovitev dolgoročne finančne sanacije.

Družba si je s podpisom posebnega sporazuma o poslovnem sodelovanju z Rudisom pri Rudisovih poslih zagotovila nespremenjen položaj in s tem ni bila v ničemer oškodovana, še pravijo in dodajajo, da je s prodajo pridobila tudi družba Rudis, saj ni bila več del skupine Primorje in je lahko z bankami na novo vzpostavila poslovne odnose. Kupec je tudi poslovno zelo zainteresiran za nadaljnji razvoj družbe in ji pomaga pri pridobivanju novih poslov, še navajajo.

Premier Janez Janša se je v četrtek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija glede reševanja Primorja vprašal, zakaj se je nova uprava takoj odločila prodati najbolj dobičkonosno podjetje, družbo Rudis, za ostali del Primorja, kjer je potrebna resna sanacija, pa se prosi za pomoč davkoplačevalcev.

Menil je, da je treba najprej urediti lastniška razmerja, pri čemer da imajo banke veliko vlogo, saj lahko to dosežejo, kot so terjatve spremenile v lastniške deleže v nekaterih drugih primerih.

Banke upnice so sodelovanje pri finančni sanaciji pogojevale med drugim s sodelovanjem države, po navedbah Primorja v višini 20 milijonov evrov. Družba je na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podala vlogo za pomoč države. Resorni minister Radovan Žerjav je v četrtek ponovil, da država denarja za sodelovanje nima.