Predstavitev slovenske turistične ponudbe pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) strokovnim in poslovnim javnostim na letošnji borzi MITT Moskva je, kot so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO), tematsko naravnana na predstavitev butične Slovenije kot zelene privlačne destinacije za aktivni oddih ter destinacijo, ki z bogastvom ponudbe mineralnih voda slovenskih naravnih zdravilišč omogoča ohranitev in povrnitev zdravja.

Rusija je po besedah direktorice STO Maje Pak eden od hitreje rastočih emitivnih trgov slovenskega turizma. V zadnjih petih letih je Slovenija s tega trga zabeležila 87-odstotno rast števila prenočitev, lani pa 23-odstotno. Lani je tako ruski trg po številu prenočitev postal peti najpomembnejši tuji trg.

Trend rasti števila turistov in njihovih prenočitev z ruskega trga se po njenih besedah nadaljuje tudi letos - januarja se turisti iz Rusije s 17-odstotno rastjo glede na januar lani nahajajo na drugem mestu tujih držav z največ prenočitvami in s šestodstotnim deležem med vsemi tujimi prenočitvami.

Tudi po povprečni dobi bivanja se turisti iz Rusije s šestimi dnevi bivanja uvrščajo nad povprečje bivanja tujih turistov v Sloveniji, pri tem pa posebej izstopa njihova povprečna doba bivanja v slovenskih naravnih zdraviliščih, ki znaša 10 dni. "Pričakujemo, da se bo trend dolgoletne rasti obiskanosti naše države s strani ruskih gostov, ki v Sloveniji najraje obiskujejo zdraviliške kraje, nadaljeval tudi v letošnjem letu," je še ocenila Pakova.

Borza Moscow International Travel & Tourism (MITT), ki bo vrata odprla za štiri dni, je sicer največji in eden izmed najbolj pomembnih dogodkov za turistično industrijo v Rusiji in državah nekdanje Sovjetske zveze.