Veliki osmoljenec Hrvat Ivica Kostelić, ki je vodil v slalomskem seštevku pred zadnjo tekmo v sezoni, je po ponesrečeni prvi vožnji zapravil 66 točk prednosti pred Myhrerjem, ki je na koncu slalomski seštevek dobil z naskokom 34 točk pred drugim Kostelićem. Marcel Hirscher se je po odstopu na prvi progi na koncu moral zadovoljiti z bronom v slalomskem seštevku.

Veliki kristalni globus je bil že oddan pred današnjo zadnjo tekmo. Dobil ga je Hirscher, saj edini tekmec Švicar Beat Feuz, za Avstrijcem je v skupnem seštevku zaostal le 25 točk, v slalomu ne tekmuje. Bronasto kolajno v skupnem seštevku pa je odnesel Norvežan Aksel Lund Svindal, ki na slalomu ni nastopil. Lanski zmagovalec Kostelić je ostal brez kolajne v skupnem seštevku na četrtem mestu.

Zmagal že na Vitrancu

Na drugi progi se je z najhitrejšim časom druge vožnje najbolj izkazal 29-letni Šved Myhrer, ki je slavil že na slalomu za pokal Vitranc pred enim tednom v Kranjski Gori. Myhrer je z obema rokama zagrabil ponujeno priložnost po napakah izzivalcev za mali kristalni globus v disciplini, prvega v karieri. Prvi po prvi vožnji Nemec Felix Neureuther je zadnjo tekmo končal na drugem mestu (+ 0,30), tretji pa je bil Avstrijec Mario Matt (+ 0,60).

Z devetimi zmagami v tej sezoni je veliki zmagovalec svetovnega pokala 23-letni Salzburžan Hirscher (1355), ki je osvojil tudi veleslalomski seštevek. Feuz na drugem mestu je zbral 1330 točk, Svindal na tretjem 1131, Kostelić z osvojenimi šestimi zmagami na četrtem mestu pa 1064. Kostelić se je moral na koncu zadovoljiti le z malim globusom v kombinaciji, smukaškega je dobil Avstrijec Klaus Kröll, superveleslalomskega pa Svindal. Najboljši Slovenec Valenčič je v skupnem seštevku sezono končal na 48. mestu.

Valenčič izpolnil cilj

"Lahko rečem, da sem zelo, zelo zadovoljen. Cilj, ki sem si ga zastavil na začetku sezone, prebiti se med najboljše slalomiste na svetu, sem izpolnil in sem zelo zadovoljen, da sem sezono končal med prvokategorniki, med najboljših 15. Bila je zelo težka tekma, soočali smo se s spomladanskimi razmerami, ni bilo lahko hitro smučati, vsi smo imeli kar veliko težav na 'drsečem' snegu, ki ni nudil nobene opore. Z rezultati skozi sezono, kljub padcu v formi sredi januarja, sem zadovoljen, ostaja pa še neizpolnjen veliki cilj stopiti enkrat na stopničke v svetovnem pokalu," je bil vesel Valenčič.

Med zmagovalce letošnjega svetovnega pokala so se vpisali še s po štirimi zmagami Švicarja Didier Cuche in Feuz, po tri zmage sta vpisala Kröll in Američan Ted Ligety, po dve zmagi Svindal, Italijan Massimiliano Blardone in Myhrer, enkrat pa so v svetovnem pokalu zmagali Avstrijca Benjamin Raich, Romed Baumann, Bode Miller, Švicarja Didier Defago in Sandro Viletta, Kanadčan Jan Hudec, Italijana Christof Innerhofer in Cristian Deville, Norvežan Kjetil Jansrud in Francoz Alexis Pinurault.

Po številu osvojenih zmag (14) je letošnji pokal prepričljivo osvojila Avstrija (7767), Švicarji (4472) na drugem mestu so jih osvojili deset, Slovenci ostajajo brez zmage in stopničk. Slovenci so v pokalu narodov zasedli enajsto mesto s 449 osvojenimi točkami. Skoraj vse sta si razdelila najboljša Slovenca, Valenčič je v slalomu pobral 202 točki, Andrej Šporn (53. skupno) pa v smuku 155 ter še 13 v superveleslalomu. Preostalih pet Slovencev je skupaj zbralo 79 točk.