Danes so finalno serijo zaradi premočnega vetra odpovedali, tako da so obveljali izidi po prvi. Zmagal je Avstrijec Martin Koch pred Švicarjem Simonom Ammannom, tretji pa je bil Kranjec, kar je zadostovalo za prepričljivo skupno zmago v poletih, saj je zbral 355 točk in se po letu 2010 še drugič v karieri razveselil malega kristalnega globusa. Drugi je bil po današnji zmagi Koch (302).

"Za menoj je res super vikend - zmagal sem, včeraj smo bili ekipno četrti, danes pa tretji in dobil sem tako želeni mali globus, kar je bil tudi moj cilj pred Planico. Psihično je bil zame res težek konec tedna, saj so vsi to od mene pričakovali in mi je bilo težko. Bal sem se napak, a jih nisem naredil, tako da sem res vesel," je po uspehu dejal prvi mož slovenske vrste Kranjec, ki ga danes ni prav nič zmedlo niti to, da je žirija tekmovanja prav pred njegovim skokom še za štiri mesta znižala nalet.

Šlo mu je na smeh

"To me ni prav nič iztirilo, saj sva s psihologom včeraj predelala vse možne črne scenarije, tako da sem bil pripravljen. Vedel sem, da če bom naredil dober skok, bo tistih 200 metrov daleč že potegnilo. Ko sem se usedel na rampo, sem videl vse štiri trenerje z zastavicami in mi je šlo kar na smeh. Rekel sem si: 'ta je pa za vas', se spustil in je bilo!"

"Nisem se pustil zmotiti, žirija že ve, kaj počne, pri svoji nalogi sem poskusil biti čim bolj zbran. Skok ni bil 100-odsoten, opravil sem en soliden skok, žirija mi je dala toliko nižji nalet in v danih pogojih sem pač toliko letel. Važno je, da sem pred Daikijem," je neposredno po skoku povedal Kranjec.

Kranjec je minulo sezono opisal kot sanjsko, ob poslušanju Zdravljice pred domačimi navijači pa je bil vidno ganjen: "Vse svoje cilje sem izpolnil in celo presegel, le na novoletni turneji sem za mesto zgrešil uvrstitev med 'top 3'. Res je za menoj sanjska sezona, saj vse imam, vse, kar sem želel, sem osvojil. Od aprila lani do danes sem trdo garal, tako da je zdaj čas za počitek in da malo odmislim skoke ter jih začnem spet pogrešati. Poslušati Zdravljico doma je res nekaj posebnega, res lep občutek, ki ga sploh ne znam opisati - lepo je bilo!"

Izidi tekme v Planici

Točke svetovnega pokala so na zadnji tekmi izjemno uspešne sezone dobili še trije Slovenci Jurij Tepeš za osmo mesto, Jure Šinkovec za 18. in mladinec Jaka Hvala za 28. "Naši nastopi v Planici niso bili le dobri - bili so odlični. Dosegli smo prvo slovensko zmago v poletih. V soboto smo bili četrti na ekipni tekmi, kjer je bil res pravi boj z velesilami, za konec pa še smetana na torti - Robijev mali globus. Danes je odlično zdržal pritisk. Pred nastopom se je po zaletišču spustil z nasmeškom in videlo se je, da uživa. Tudi drugi trije so dobro nastopili. Jurij je znova pokazal, da je pravi letalec, tudi Jure se je po slabši nordijski turneji za Planico zelo lepo zbral, Jaka pa je že z uvrstitvijo med trideseterico izpolnil cilj," je bil po planiškem koncu tedna zadovoljen glavni trener Goran Janus.

V ospredju je v boju za skupno zmago sezone Norvežan Anders Bardal kljub slabšemu dosežku na zadnji tekmi in šele 23. mestu osvojil veliki kristalni globus in postal zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2011/12, saj je potreboval zgolj točko, da je ubranil napad Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ki je bil danes četrti. "Zelo sem vesel tega uspeha. Danes je gotovo eden mojih najsrečnejši dni v življenju in zelo sem ponosen na ta dosežek. Veliko je k temu pripomogel nov trener Alexander Stöckl, ki je prinesel svež veter in nov način razmišljanja. Sprva sem potreboval nekaj časa, da sem se spoprijatljil z njegovim načinom dela, nato pa je steklo," je po skupni zmagi dejal Bardal, tretji norveški zmagovalec svetovnega pokala v zgodovini - 18 let po Espenu Bredesenu in 25 po Vegaardu Opaasu.