Prav Kirchgasserjeva je prehitela Mazejevo na drugem mestu v slalomih. Druga na tekmi je bila Slovakinja Veronika Zuzulova (+0,12), vodilna po prvi vožnji, tretja pa Avstrijka Marlies Schild (+0,51), ki si je že pred finalom zagotovila mali slalomski kristalni globus.

Veliki globus je prav tako že dolgo pred finalom pripadel Američanki Lindsey Vonn, ki je tokrat z Nemko Mario Höfl-Riesch, lansko skupno zmagovalko, delila osmo mesto (+1,39). Vonnova ima sedaj 1980 točk, največ v zgodovini ženskega smučanja, do skupnega rekorda vseh časov Avstrijca Hermanna Maierja, ki je v sezoni 1999/2000 zbral 2000 točk, pa pred zadnjo tekmo zime zaostaja le še za 20 točk, kolikor jih je danes osvojila Mazejeva.

Tina Maze je na drugem mestu skupnega seštevka pokala povečala prednost pred tretjeuvrščeno Höfl-Rieschevo na neulovljivih 175 točk. Obenem ima Mazejeva še vedno možnost, da kot šele četrta v zgodovini preseže 1500 točk v sezoni, kar je doslej uspelo le Vonnovi, Höfl-Rieschevi in Hrvatici Janici Kostelić. Vendar bo morala za ta podvig zmagati prvič v sezoni, v katerih je nanizala deset stopničk za zmagovalke, od tega šest drugih in štiri tretja mesta.

Brez pravega ritma

"Tekma je bila težka, utrujena sem in nisem našla pravega ritma. Zaradi napornega ritma tekmovanj v vseh disciplinah je nastal primanjkljaj v slalomskem treningu in to se pozna," je menila Mazejeva. Mazejevi že prejšnja dva slaloma nista šla po načrtih. V Ofterschwangu je po vodstvu na prvi progi v drugi vožnji odstopila, v Areju pa je bila osma. Pred tem je bila v tej disciplini dvakrat druga ter po enkrat tretja in četrta. Tudi v Schladmingu, prizorišču svetovnega prvenstva prihodnje leto, ji po prvi vožnji ni kazalo na preboj v sam vrh. Smučala je precej zadržano in bila 12., 1,55 sekunde za Zuzulovo.

Slovakinja si je v kratkem odseku spodnjega dela priborila skoraj pol sekunde prednosti pred vsemi zasledovalkami. Michaela Kirchgasser je zaostajala 48 stotink, Švedinja Therese Borssen 68, Marlies Schild na četrtem mestu pa sedem desetink. Mazejevi tudi drugi nastop ni šel najbolje in je z 18. vožnje na koncu z Nastasio Noens delila 13. meto. Pred nastopom je bila v slalomskem seštevku druga in je imela pred Kirchgasserjevo 41 točk prednosti, Avstrijka pa je najboljšo slovensko smučarko ugnala za 39 točk.

Zuzulova je sicer prehitela Schildovo, najboljšo slalomistko zime, vendar zaostala za Kirchgasserjevo, ki bo v nedeljo praznovala 27. rojstni dan. Slednja je osvojila svojo tretjo zmago v pokalu in drugo slalomsko po slavju v Kranjski Gori 22. januarja letos. Zuzulova je po svojih 13. stopničkah ponovno ostala brez zmage; ima šest drugih in sedem tretjih mest. Na četrtem in petem mestu sta bili Švedinji Emelie Wikström in Therese Borssen.

Svetovni pokal alpskih smučark se bo jutri končal z veleslalomom.