Osrednja tema letošnjega Chalenge:Future Summit-a, ki poteka pod pokroviteljstvom UNESCO-a, je »V smeri pametne, trajnostne in vključevalne prihodnosti« (Towards Smart, Sustainable and Inclusive Future). V sklopu petih skrbno oblikovanih dogodkov se bo na forumu poleg slavnostnega govorca predsednika države Republike Slovenije dr. Danila Türka zvrstilo veliko število znanih predavateljev iz vsega sveta, med njimi tudi futurist Joel A. Barker, poslovna strateginja Deepa Prahalad, nekdanji generalni sekretar OECD Donald Johnston, podjetnika Riccardo Illy, Sandi Češko in drugi.

Mladi, ki sodelujejo na Challenge:Future Summit-u, prihajajo iz 38 držav, celo tako oddaljenih, kot so Kitajska, Indija, Venezuela, Ruanda itn. Povprečna starost članov skupnosti Challenge:Future je 24 let, vsi pa so izjemno motivirani in imajo velik potencial za ustvarjanje boljše prihodnosti. Med njimi je tudi 22-letna študentka računalništva iz Indije, ki je razvila novo platformo za izobraževanje 300.000 otrok iz indijskih barakarskih naselij (»slumov«); 24-letnica iz Nemčije, ki je vključila managerje iz podjetij v Kostariki v protikorupcijsko izobraževanje; 27-letni podiplomski študent medicine, ki je ustanovil nevladno organizacijo, ki skrbi za zaposlitev in razvoj 34.000 ljudi v Ugandi; 23-letni študent bioinženiringa iz Singapurja, ki je avtor več inovacij na področju trajnostnega razvoja in pravičnejše razdelitve hrane. Na C:F Summit-u se bodo vsi ti mladi srečali, združili svoje izkušnje in znanja, predvsem pa ponudili vsem udeležencem iz poslovnega, političnega in akademskega okolja vpogled v neizčrpen vir idej za prihodnost.

Najboljši projekt bo dobil glavno nagrade žirije v vrednosti 20.000 €, podeljena pa bo tudi nagrada za najbolj inovativno poslovno šolo. Poleg tega se bodo udeleženci potegovali za nagrade na izzivih, ki so jih podali Zavarovalnica Triglav, Studio Moderna in Slovenska turistična organizacija. »Challenge:future je preobrat od govorjenja k dejanjem in to s strani mladih, ki v tem trenutku predstavljajo 50 odstotkov svetovne populacije. Pri tem ne gre samo za reševanje globalnih problemov z globalnim sodelovanjem, temveč za razvijanje tistih veščin in izkušenj mladih, ki jih bo poslovni svet v prihodnjih desetih letih najbolj potreboval,« je ob otvoritvi povedala mag. Andreja Kodrin, ustanoviteljica in predsednica uprave Challenge:Future.

»Challenge:Future je verjetno edina globalna iniciativa v tako velikem obsegu, ki prihaja iz Slovenije, in ponosni smo, da je obisk Bleda nagrada za najbolj inovativne mlade z različnih celin, ki so v preteklem letu prispevali izvirne praktične rešitve za izboljšanje razmer v svetu. Slovenija in tudi druge države potrebujejo za prihodnji razvoj več pozitivni idej in pobud, kot je Challenge:Future, in prepričana sem, da bodo zgodbe mladih, ki se v teh dneh srečujejo na Bledu, za marsikoga predstavljale pomemben vir navdiha za trajnostno delovanje,« je poudarila prof. dr. Danica Purg, dekanja in direktorica IEDC-Poslovne šole Bled ter predsednica združenja CEEMAN.

Po skoraj dveh letih intenzivnega dela in velikega razvoja C:F se je danes začel dogodek, na katerem so vsi udeleženci del inovativnega dialoga o prihodnosti, kjer se bo govorilo o globalni krizi, brezposelnosti mladih, socialnem podjetništvu, izzivih v izobraževanju in vlogi poslovnega sveta v družbi nasploh.

Challenge:Future Summit 2012 predstavlja niz petih med seboj povezanih dogodkov:
C:F Academy je 5-dnevni dogodek za najboljše tekmovalce C:F, ki so gonilo skupnosti C:F (v soorganizaciji z IEDC-Poslovno šolo Bled)
C:F Youth Forum, ki ga organizira TEDxBled Inspire.Change.Impact
C:F Educators Forum (v soorganizaciji z mednarodnim združenjem poslovnih šol CEEMAN)
C:F Business Forum (v soorganizaciji s Sekcijo mladih managerjev Združenja Manager Slovenije)
C:F Gala, razglasitev in predstavitev zmagovalnih idej Challenge:Future 2012

Challenge:Future je globalna platforma, ustanovljena z namenom spodbujanja inovativnega ter predvsem do prihodnosti in narave soodgovornega delovanja in ustvarjanja mladih. Kar 9 tekmovanj in 94 družbeno odgovornih projektov je bilo v letu 2011 izvedenih v organizaciji slovenskega podjetja Third Millennium Knowledge Lab (TMK), združenja poslovnih šol CEEMAN in IEDC-Poslovne šole Bled ter ob podpori številnih drugih partnerjev. Vizionarski projekt, temelječ na vrednotah, ki bodo kreirale prihodnost družb, organizacij in posameznikov.je v tem ciklu v tekmovalnem delu uspel privabiti skoraj 24.000 mladih iz več kot 200 držav, ki so prispevali 1.469 inovativnih idej ter s tem izboljšali življenja kar 270.000-im ljudem. Poldrugo leto delovanja se sedaj zaključuje s petdnevnim vrhom mladih, imenovanim Challenge:Future Summit 2012.