"Prva dva skoka za trening sem se tako kot vsako leto tako in tako bolj zgolj 'zapeljal čez letalnico', saj zaradi obilice adrenalina še ne morem povsem nadzorovati skoka. Na vrhu namreč vseeno dobiš kar malo mehke noge. Zadnji, kvalifikacijski skok, pa je bil že kar dober. Počep sem dobro čutil, točen sem bil ... Treba je vzeti v obzir, da sem imel slabe pogoje za skok, pa še spustil sem se z najnižjega naleta," je svoje današnje polete ocenil Leteči Kranjec, ki se je po dveh skokih znebil strahu in se z dobrimi občutki podaja na petkovo tekmo: "Danes nisem skakal ekstremno daleč, da bi bil pred jutrišnjo tekmo kaj evforičen, a občutke imam dobre, najpomembneje pa je, da sem povsem umirjen."

Pod Poncami se je danes zbralo za kvalifikacije rekordnih 10.000 gledalcev, ki so v sončnem vremenu uživali v poletih in dobrih slovenskih nastopih. Na petkovo prvo tekmo finala svetovnega pokala v smučarskih skokih sezone 2011/12 so se poleg Kranjca - v kvalifikacijah je s precej nižjega naleta kot kvalifikanti poletel do 208,5 metra - uvrstili še Jurij Tepeš (199,0 m; 12. mesto), Jaka Hvala (194,0; 16.), Nejc Dežman (188,5; 24.), Jure Šinkovec (186,0; 24.) in Tomaž Naglič (188,0; 27.).

Skakalci so vsi v en glas ponavljali, da je letalnica letos pripravljena najbolje do zdaj, navdušeni pa so bili tudi nad glasnimi navijači. "Super je leteti doma, pred domačim občinstvom, pa še najbolj glasne navijače imamo - res super! Moji skoki pa še niso pravi, moral bom še popraviti nekaj stvari. Nobeden od mojih današnjih skokov ni bil dober; sam let je bil dober, a 'z mize' imam še veliko rezerve. Upam, da bom jutri veliko bolj sproščen in da se lahko nadejam boljših skokov," je dejal danes najboljši Slovenec med kvalifikanti Tepeš.

Tudi Šinkovec, ki se je po nekoliko slabših nastopih na nordijski turneji vrnil med najboljše, je izpolnil svoj prvi cilj za planiški konec tedna. "Jah, preživel sem!" je v smehu uvodoma svoje nastope danes pospremil Ljubljančan in nadaljeval: "Izpolnil sem svoj prvi cilj in se prebil na petkovo tekmo. Zadovoljen sem, da ko si nekaj zadam, potem to tudi izpolnim. Čeprav se morda zdi majhen cilj, sem se moral glede na nordijsko turnejo kar precej potruditi. Super, zadovoljen sem tudi z uvrstitvijo, s samimi skoki sicer še ne, saj sem se še lovil in sem letalnico danes malo 'pošlatal'. Zdaj pa bom skušal v naslednjih dneh dodajati in predvsem uživati v poletih."

Zunaj štirideseterice, ki ima pravico nastopa na tekmi v poletih, so v 13-članski slovenski ekipi ostali Matjaž Pungertar (181,0; 32.), Jernej Damjan (181,5; 33.), Andraž Pograjc (183,0; 34.), Žiga Mandl (176,5; 37.), Primož Pikl (162,0; 49.), Dejan Judež (152,0; 52.) in Robert Hrgota (154,5; 53.).

"Napovedal sem pet ali šest naših fantov na tekmi in to se je uresničilo. To je nekako realno. A bili smo zelo blizu in lahko bi bil še kakšen več na tekmi. A kljub temu, zdaj je najpomembneje, da jutri s temi šestimi dobro nastopimo," je slovenske nastope ocenil glavni trener slovenske vrste Goran Janus, ki bo ekipo za moštveno preizkušnjo določil po petkovi tekmi in za zdaj ni izključil še nikogar: "Napake se zgodijo. Jernej je že vso sezono nekako konstantno niha, tako da ... Jutri bo predskakalec."

Petkova tekma se bo začela s prvo serijo ob 15.15, poskusna bo na sporedu uro pred tem.