Sedmo veleslalomsko zmago je danes v Kranjski Gori američanom prismučal Ted Ligety. Kot je povedal po koncu tekme, na zadnjih tekmah ni imel ravno najboljšega občutka, sedaj pa se počuti veliko bolje. Na drugo mesto se je uvrstil Francoz Alexis Pinturault (+ 1,61), tretji pa je bil Avstrijec Marcel Hirscher (+ 2,03). Slovenci so ostali brez točk.

Prvi tudi po prvi vožnji

Sicer pa je Ligety vodil tudi po prvi vožnji. Strmino pod Vitrancom je presmučal v času 1:01,73, kar je bilo sekundo in 22 stotink hitreje od Italijana Massimiliana Blardoneja. Tretjeuvrščeni Francoz Alexis Pinturault je zaostal sekundo in 60 stotink. Slovenski smučarji niso izkoristili domačega terena. Na štartu je bilo šest Slovencev. Janez Jazbec je osvojil 38. mesto (+ 4,42), Žan Kranjec 42. (+ 4,54), Matic Skube 55. (+ 5,47), Patrick Jazbec 56. (+ 5,85), Klemen Kosi in Miha Kuerner pa nista prišla do cilja.

Padec se je srečno končal

Kmalu po začetku druge vožnje pa je v enem od zavojev italijanu Eisathu spodrsela smučka, nato pa ga obrnilo in vrglo po tleh. Na hrbtu je nato drsel proti zaščitni ograji, ki jo je podrl in tam obležal. Tekmo so organizatorji začasno prekinili, saj so morali Eisatha oskrbeti zdravniki. Potrjeno je, da ima Eisath izpahnjeno ramo in zlomljeno nadlahtnico, nima pa poškodb hrbtenice. Med tem, ko so ga s sanmi odpeljali s proge, je gledalcem tudi pomahal v znak, da je z njim vse v redu.

Vodilni zmanjšal prednost

Pet tekem pred koncem je v skupnem seštevku v vodstvu Švicar Beat Feuz (1250), ki pa je po vitranški ničli, na slalomu ne bo nastopil, zmanjšal prednost pred prvima zasledovalcema. Drugouvrščeni Hirscher je prepolovil zaostanek in zaostaja zdaj le še za 55 točk, hrvaški as in branilec skupne zmage Ivica Kostelić, ki je nastopil na prvi tekmi po operaciji in zasedel skromno 25. mesto, pa z 1049 točkami za vodilnim zaostaja 201 točko.

Na točke čakamo že 5 let

Na Vitrancu že od leta 2007 čakamo na nove slovenske točke za svetovni pokal v veleslalomu. Šesterici Slovencev na startu misija nemogoče ni uspela, kljub vrhunsko pripravljeni progi. Jazbec, ki je letos z dvema uvrstitvama v finale, z 18. mestom v Banskim in 27. v Crans Montani prekinil slovensko veleslalomsko sušo, je prav pred domačo tekmo staknil virozo.

Vročina in trebušne težave so mu pobrale toliko moči, da na tekmi ni več bil stoodstoten in, čeprav z dobro startno številko 36 na zelo dobro ohranjeni progi, ni posegel po finalu.

"Razočaranje je sigurno prisotno. Dal sem vse od sebe, ampak je bolezen naredila svoje. Pred startom sem imel čisto mehke noge, nisem se mogel aktivirati in nisem imel tiste prave energije, da bi napadal, kot sem si želel. Za naslednji Vitranc ostaja motivacija enako visoka in upam, da bom končno tukaj dobil točke. Na začetku nove sezone bom imel tudi boljšo startno številko, ki jo lahko v nadaljevanju še popravim," je bil optimističen glavni slovenski adut 27-letni Jazbec.

Strahovi so se uresničili

"Zgodilo se je tisto, kar smo se najbolj bali. Od Janeza smo še pred tremi dnevi pričakovali finale, na žalost je zbolel in je ta bolezen pustila posledice. Je pa bila to zelo težka tekma po tej plati, da se je v prvi vožnji delalo izredno malo napak. Za naše je to pomenilo, da bi jih morali premagati skoraj 30, ker je večina imela številke nad 60. Ostajam optimist. Kranjec je pokazal lepo vožnjo, a je bil precej utrujen, saj je prišel v Kranjsko Goro neposredno z mladinskega svetovnega prvenstva. Ni nič za obupavati, smo na dobri poti, malo počasi je treba napredovati in tudi ta rezultat bo prišel," je povedal trener slovenske ekipe za tehnične discipline Marko Jurjec.

Optimist ostaja tudi Jure Košir, zadnji slovenski vitranški zmagovalec, ki je v slalomu na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopil pred 13 leti 6. januarja 1999. Košir verjame, da bomo znova videli slovensko zmago na Pokalu Vitranc.